Uniunea Europeană a eşuat în încercarea de a ridica barierele împotriva preluărilor ostile de companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a concluzionat că încercarea Uniunii Europene de a "aboli" barierele împotriva preluărilor ostile şi de a îmbunătăţi drepturile oferite acţionarilor s-a finalizat cu un

Comisia Europeană a concluzionat că încercarea Uniunii Europene de a "aboli" barierele împotriva preluărilor ostile şi de a îmbunătăţi drepturile oferite acţionarilor s-a finalizat cu un eşec, dar a adăugat că va revizui legislaţia ineficientă mai devreme decât era planificat, şi anume în 2011, scrie "International Herald Tribune". "Foarte multe state membre au ezitat în această problemă", se arată în raportul făcut public săptămâna aceasta. Majoritatea ţărilor UE au exploatat la maximum portiţele lăsate de legislaţia europeană pentru a se asigura că mijloacele de apărare împotriva preluărilor ostile sunt folosite la fel ca şi înainte. "Numărul statelor care au implementat directiva într-un mod protecţionist este neaşteptat de mare", se mai arată în raport. În plus, oficialii UE cer o analiză a motivelor pentru care guvernele europene ezită în a adopta legea.

Comisia Europeană a lansat directiva cu privire la achiziţiile străine în 2004, după 14 ani de discuţii aprinse, scrie "Wall Street Journal". Această lege trebuia iniţial să prevină barierele la care recurgeau companiile pentru a preveni preluările nedorite, cum ar fi emiterea de noi acţiuni sau afilierea la un consorţiu. Germania şi Suedia se numără printre ţările care au adăugat cele mai multe clauze directivei UE. Ele au dorit ca acţionarii să-şi dea consimţământul înainte ca biroul de conducere să pună vreo barieră, dar şi clauza care cerea companiilor să nu folosească aceste bariere în timpul perioadelor de preluare a devenit opţională. Aceasta din urmă nu a fost adoptată decât de Estonia, Letonia şi Lituania. Ceea ce înseamnă că mai puţin de 1% din companiile listate în UE vor aplica legea. Aceste clauze lasă multe portiţe de eschivare firmelor care primesc oferte de preluare ostilă. Raportul ridică astfel problema protecţionismului naţional.

Comisia Europeană spune că acest lucru zdruncină consolidarea industriei europene, dar şi competitivitatea în ansamblu. Guvernele sunt sceptice şi avertizează că industria şi piaţa muncii poate fi afectată pe termen lung dacă firmele sunt controlate de interesele fondurilor de investiţii sau companiilor care administrează fonduri cu capital de risc. Comisarul european Charlie McCreevy şi-a arătat frustrările legate de această lege europeană. Recent, el a avertizat că, în loc să uşureze preluările ostile, directiva le oferă guvernelor noi opţiuni pentru achiziţiile masive. Raportul sugerează că statele membre UE nu sunt deloc convinse de faptul că preluările oferă "beneficii companiilor implicate, investitorilor şi, nu în ultimul rând, economiei europene în ansamblu".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite