UniCredit Ţiriac se pregăteşte să înghită Banca di Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonul de garantare a depozitelor bancare este principalul atuu al băncii italiene în procesul de fuziune cu cea de-a patra instituţie de creditare din România Marile mişcări bancare de

Plafonul de garantare a depozitelor bancare este principalul atuu al băncii italiene în procesul de fuziune cu cea de-a patra instituţie de creditare din România

Marile mişcări bancare de la nivelul Europei au efecte şi pe piaţa românească. În urma procesului de fuziune la nivel central dintre UniCredit şi Capitalia, în România va avea loc o nouă fuziune: UniCredit Ţiriac va absorbi, până la sfârşitul acestui an, Banca di Roma, reprezentanţa Capitalia din ţara noastră.

După ce la începutul lunii iunie a acestui an a finalizat cea mai spectaculoasă fuziune, UniCredit Ţiriac se pregăteşte, la rându-i, de o altă absorbţie pe piaţa autohtonă. Din această toamnă, conducerea băncii, care a urcat pe locul patru în topul pieţei autohtone, urmează să avizeze proiectul privind trecerea sub propria umbrelă a reprezentanţei din România a Băncii di Roma, divizie a grupului Capitalia, aflată la rându-i în proces de fuziune cu UniCredit.

Surse avizate din cadrul UniCredit Ţiriac susţin faptul că, în România se aşteaptă ca banca-mamă să hotărască, în cadrul şedinţelor AGA din cursul lunii august, planul general de fuziune.

"În această toamnă va începe procesul de fuziune, care, după primele previziuni, nu va dura mai mult de două-trei luni de zile, ţinând cont de faptul că sucursala din România a Banca di Roma este o bancă mică care dispune în prezent de aproximativ 80 de angajaţi", ne-au declarat sursele citate. Deocamdată, la nivelul UniCredit Ţiriac, subiectul privind preluarea Băncii di Roma este mai mult tabu, departamentul de comunicare transmiţându-ne că, până la primirea deciziilor finale de la sediul central al UniCredit, conducerea băncii din România nu va putea să comenteze nimic.

Plafon de garantare în stil italian

Chiar dacă este o bancă de talie mică, având o cotă de piaţă de 0,10%, sucursala din România a Banca di Roma are atuurile sale în procesul de fuziune, fiind reprezentanta pe piaţa autohtonă a celei de-a patra bănci din peninsulă, cu active ce depăsesc 80 miliarde de euro şi reprezentanţe în zone strategice ale lumii. Interesant este faptul că, în urma procesului de fuziune, UniCredit Ţiriac ar putea să preia prin divizia din România a băncii di Roma şi politica privind garantarea depozitelor portofoliului de clienţi, considerat un atuu.

Asta pentru că, în timp ce băncile româneşti garantează depozitele mai mici de 20.000 de euro sau o coparticipare a clienţilor la o eventuală pierdere, Banca di Roma din România poate aplica prevederile sistemului bancar din Italia, unde clienţii sunt asiguraţi împotriva oricărui risc pentru depozite de cel mult 103.291 euro, fiind practic unul dintre cele mai înalte plafoane de garantare.

Nici reprezentanţii Băncii di Roma nu au putut fi contactaţi, ea nedispunând de un departament de comunicare, iar sistemul telefonic fiind unul care nu permite contactarea manageriatului.

Evoluţie oscilantă

Banca di Roma, una dintre cele mai puternice bănci italiene, şi-a obţinut licenţa din partea BNR la sfârşitul anului 2000, anul următor fiind primul efectiv de activitate pe piaţa românească.

Încă de la început, conducerea executivă a băncii şi-a direcţionat activitatea în principal spre firmele italiene care derulează afaceri în România, dar şi către firmele româneşti care derulau afaceri cu parteneri italieni.

Deşi anul 2004 este încheiat cu un profit mic de aproximativ 3.000 de dolari, anul care a urmat nu a fost unul mulţumitor şi asta pentru că exerciţiul financiar a fost încheiat cu un rezultat net negativ, de 0,96 mil. lei (echivalentul a aproximativ 265.000 euro).

Potrivit datelor oficiale ale băncii, intrarea pe pierderi a fost determinată de scăderea veniturilor cu un milion de lei, până la 8 mil. lei, pe fondul unei creşteri uşoare a cheltuielilor totale, la un nivel de 9 milioane lei. În schimb, activele băncii au urcat cu 12%, ajungând până la echivalentul a 45 milioane euro.

Banca di Roma ajunge la UniCredit via Capitalia

După ce a absorbit Capitalia, bancă care la rându-i a "înghiţit" banca di Roma, UniCredit a devenit a doua cea mai mare bancă europeană, noul colos ajungând să dispună de o capitalizare de 100 miliarde de euro.
UniCredit s-a concentrat în ultimii doi ani pe integrarea băncii germane HVB în cadrul grupului, tranzacţie care s-a resimţit şi în ţara noastră, unde fuziunea dintre HVB-Ţiriac Bank şi UniCredit România a dat naştere celui de-al patrulea jucător, cu active totale de peste 3 miliarde şi jumătate de euro.

Deşi costurile acestei triple fuziuni în România s-au dovedit ridicate, profitul HVB-Ţiriac scăzând simţitor anul trecut, în primul trimestru al acestui an profitul brut al băncii a crescut cu 51% până la nivelul de 83 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite