Ultimul noiembrie de vis pentru hipermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, criza creditelor va lovi şi în expansiunea retailerilor. Auchan, Pic, Carrefour, Praktiker sau Metro se numără printre lanţurile care îşi deschid noi magazine în această perioadă în aşteptarea Crăciunului.

Retailerii par imuni la criza financiară, avantajaţi de faptul că românii nu pun bariere în consum, dar specialiştii imobiliari spun că frenezia în dezvoltarea hipermarketurilor va înceta cel mai probabil anul viitor, pe fondul lipsei de bani cash pentru investiţii.

Suntem în plină criză financiară, o arată zecile de anunţuri de disponibilizări, tăieri de costuri şi reduceri de producţie. Criza nu pare să afecteze şi hipermarketurile. Auchan, Pic, Carrefour, Praktiker sau Metro se numără printre lanţurile care îşi deschid noi magazine în această perioadă.

Planuri mai vechi

Specialiştii spun însă că planurile au fost puse la punct cu mult înainte de declanşarea crizei financiare şi n-au mai putut fi oprite. Criza ar urma să se facă simţită anul viitor, din cauza lipsei de lichidităţi.

“Acestea sunt planuri mai vechi şi deja sunt duse la bun sfârşit cu greutate. Creditele sunt mai dificil de obţinut, iar astfel de investiţii au nevoie de bani cash”, explică un consultant imobiliar.

Opinia este împărtăşită şi de un reprezentant al Pic România. “Deocamdată, criza nu se simte în magazine, avem la fel de mulţi clienţi şi vânzări bune. Dar expansiunea noastră va fi frânată, în primul rând pentru că obţinem mai greu credite de la bănci”, ne-a declarat Liviu Fălcăneaţă, directorul comercial al lanţului.

Pic va deschide astăzi un hipermarket în Călăraşi. “Circa 80% din banii pentru acest magazin sunt din fonduri proprii, pe când înainte îi luam uşor pe credit”, adaugă managerul.

În aşteptare

Marii retaileri stau în expectativă. “Strategia de dezvoltare pe care Praktiker o are în România rămâne în acest moment neschimbată. Tendinţa de declin pe plan global ajustează perspectivele pentru 2009 pe care toate marile companii le luau în calcul la începutul acestui an.

Este un fapt de care şi noi ţinem cont, categoric, dar care nu ne afectează planul actual de expansiune”, ne-a declarat şi Guenter Vosskaemper, managerul general al Praktiker.

Şi reprezentanţii Carre-four au declarat că îşi menţin ritmul de extindere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite