UPDATE Grupul elveţian Alpiq a cumpărat EHOL Distribution

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aare-Tessin Ltd for Electricity, membră a grupului Alpiq Holding Ltd., a preluat compania românească de furnizare a energiei electrice EHOL Distribution, în urma unei tranzacţii încheiate la 1 iulie 2009.

Odată cu această achiziţie, Alpiq a devenit unul dintre primii trei furnizori de energie electrică pentru clienţii finali din România şi şi-a consolidat poziţia pe piaţa de distribuţie a energiei electrice din sud-estul Europei, potrivit unui comunicat al companiei.

Cei doi parteneri au convenit să nu facă publică valoarea tranzacţiei.

EHOL Distribution S.R.L. are sediul în Bucureşti. Societatea are 13 angajaţi şi furnizează energie către clienţi medii şi mari din sectorul industrial şi companii de distribuţie. Potrivit ultimei raportări a Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), EHOL avea, în primele trei luni ale anului, o cotă de 6% pe piaţa clienţilor eligibili.

Astfel, EHOL, la egalitate cu Petprod, este cel mai mare furnizor privat din ţară. Cote mai mari pe această piaţă au Alro (17%), care este consumator de energie, complexul energetic Craiova (13%) şi Electrica (8%), societăţi deţinute de stat.

Alpiq achiziţionase în 2007 un alt furnizor de energie de pe piaţa locală, Buzmann Industries, prin Atel, distribuitorul angro în România al grupului. Pe segmentul clienţilor finali, EHOL va funcţiona împreună cu Buzmann Industries, care desfăşoară operaţiuni pe segmentul clienţilor industriali medii, se mai arată în comunicat.

Buzmann Industries are o cotă de 4% pe piaţa concurenţială. Astfel, cei doi furnizori vor avea, împreună, 10% din această piaţă.

Numele firmei EHOL a fost asociat de presa centrală cu cel al Energy Holding, însă reprezentanţii acestei companii au negat că ar fi vreo legătură între cele două firme. În rapoartele ANRE, începând din acest an, Energy Holding nu mai figurează la capitolul furnizori pe piaţa concurenţială, iar EHOL a apărut cu aceeaşi cotă pe care o deţinuse Energy Holding.

Alpiq este liderul elveţian în distribuţia energiei electrice şi cel mai mare furnizor de servicii energetice axat pe piaţa europeană. Grupul a fost fondat la începutul anului 2009 prin fuziunea celor doi furnizori majori din domeniul energiei electrice, Atel Holding AG şi Energie Ouest Suisse SA (EOS). În 2008, peste 10.000 angajaţi din 26 ţări au generat o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 16 miliarde de franci elveţieni. Compania livrează aproximativ o treime din necesarul de energie electrică din Elveţia.

UPDATE

Piaţa din România, cea mai importantă din regiune

Reprezentanţii Alpiq au declarat, pentru "Adevărul", că ţinta companiei este să-şi întărească poziţia pe piaţa din România şi să rămână unul din primii jucători de pe acest segment.

„Nu ne vom schimba strategia pe piaţa din România. Odată cu achiziţia Buzmann Industries, am cumpărat o companie care face afaceri cu utilizatorii medii de electricitate. Acum, achiziţionând EHOL, o companie axată pe clienţi mari, suntem convinşi că portofoliul nostru este bine echilibrat”, a precizat Andreas Werz, purtătorul de cuvânt al grupului elveţian.

Acesta a arătat că piaţa din România este interesantă pentru Alpiq, întrucât oferă mari posibilităţi de creştere.

„Piaţa din România este cea mai mare şi mai importantă din Europa de Sud-Est şi are cele mai dezvoltate structuri”, a adăugat reprezentantul Alpiq.

Consumul de energie, la minimul posibil

Întrebat cum vede evoluţia consumului de energie pe termen scurt, Werz a spus că, în prezent, piaţa a ajuns la minimul posibil, iar vânzările şi consumul îşi vor relua curba ascendentă.

Totodată, oficialul Alpiq a precizat că exportul de energie nu este un scop în sine al preluării EHOL. „Am făcut această achiziţie având în vedere piaţa internă şi consumatorii finali din România”, a subliniat el.

OPCOM are şanse să devină bursă regională de energie

Oficialii companiei elveţiene consideră că este foarte importantă existenţa unei burse regionale de energie. „O astfel de bursă va avea un efect pozitiv asupra pieţei şi va conferi României statutul de centru al acestui sector în Europa de Sud-Est”, a arătat Werz.

Acesta a a mai spus că OPCOM (bursa de energie din România - n.r.) îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni un hub regional, având în vedere succesul Pieţei pentru Ziua Următoare pe care o administrează.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite