UE vrea tarife mai mici pentru telefonia mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru comunicaţii, Viviane Reding, vrea să impună o limită pentru tarifele de reţea ale operatorilor de telefonie mobilă din spaţiul comunitar Prima dată au fost

Comisarul european pentru comunicaţii, Viviane Reding, vrea să impună o limită pentru tarifele de reţea ale operatorilor de telefonie mobilă din spaţiul comunitar

Prima dată au fost vizate tarifele de roaming. Dar după ce au strâmbat din nas, operatorii de telefonie mobilă din UE au fost nevoiţi să se resemneze şi să-şi reducă tarifele de roaming conform noilor norme europene. Acum, UE a pus ochii pe tarifele de reţea pe care doreşte să le uniformizeze din cauza diferenţelor prea mari de costuri între statele europene.

Cu siguranţă, după ce nu va mai activa în funcţia de comisar european pentru comunicaţii, Viviane Reding nu va fi uitată de cei din industria de profil.

Şi nu pentru că le-ar fi uşurat cumva existenţa, ci pentru că a făcut tot posibilul ca operatorii de telefonie mobilă să nu-i taxeze cu sume prea mari pe consumatori. După ce a înfuriat industria de telecomunicaţii cu noile norme de tarifare a serviciilor de roaming, Reding plănuieşte să impună o uniformizare a tarifelor de reţea.

Comisarul european este îngrijorat de cât de mult variază tarifele între cele 27 de state membre UE şi vrea ca autorităţile naţionale de reglementare a telecomunicaţiilor să aibă grijă să elimine disparităţile. Reding este îngrijorată şi de felul în care operatorii mici, ca Hutchison Whampoa în Italia şi Marea Britanie, pot aplica tarife de conectare la reţea mai mari decât rivali ca Vodafone şi Telefonica.

Tarifele de terminal sau preţul pe care operatorii de telefonie îl aplică pentru alte companii din domeniu pentru a se conecta la reţelele lor wireless au scăzut în ultimii cinci ani, dar a rămas o parte semnificativă din veniturile lor.

Aceste taxe sunt cunoscute ca tarife de retail şi sunt plătite în mare parte de companiile de telecomunicaţii, şi nu de consumatori. În Marea Britanie, acestea reprezintă 15% din veniturile operatorilor şi se ridică la aproximativ 3,6 miliarde de euro.

Comisarul european, Viviane Reding, se întreabă dacă nu cumva tariful de conectare la terminalul de telefonie mobilă ar putea fi redus până aproape de acelaşi nivel precum cel aplicat de companiile de telefonie fixă. O astfel de schimbare ar putea avantaja consumatorii care folosesc linii de telefonie fixă. Asta, pentru că firmele din domeniu plătesc operatorilor de telefonie mobilă mai puţin pentru conectarea apelurilor către o reţea wireless, iar această reducere este transferată către consumatori.

Operatorii nou-intraţi pe piaţă percep tarife mai mari

Acest unghi de abordare a comisarului european nu face decât să-i îngrozească pe operatorii de telefonie mobilă. Asta pentru că Vodafone şi Telefonica, de exemplu, au taxat cu aproape 82 de eurocenţi pe minut conectarea apelurilor la reţelele lor din Marea Britanie.

La polul opus se află BT, cea mai importantă companie de telefonie fixă din această ţară, care a impus un tarif de 14 eurocenţi pe minut pentru conectarea la reţeaua sa. În plus, Reding a subliniat că autorităţile de reglementare franceze, ca şi colegii lor europeni, permit operatorilor de telefonie mobilă mai mici să taxeze cu tarife mai mari decât companiile importante din sector accesul la terminalul de reţea.

În timp ce Orange a impus, în Franţa, un tarif de 6,5 eurocenţi pe minut, Bouygues Telecom, o companie mult mai mică, taxează cu 8,5 eurocenţi pe minut. Viviane Reding a afirmat că această decizie este bună în situaţia în care nu este o măsură definitivă, ci doar temporară şi este văzută ca o decizie de promovare a competiţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite