România, ţara cu cele mai ieftine ţigări şi băuturi din UE în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 România a avut în 2008 cele mai ieftine ţigări, băuturi alcoolice şi echipamente personale de transport din Uniunea Europeană şi a fost a doua dintre statele membre după nivelul tuturor preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii (62% din media UE), după Bulgaria (51%), informează Eurostat.

Ţara noastră s-a clasat pe primul loc după nivelul preţurilor doar la capitolul băuturi alcoolice şi ţigări (61% din media UE), fiind urmată de Bulgaria, cu un  nivel al preţurilor care s-a ridicat la 63% din media din blocul comunitar. Cele mai scumpe la acest capitol au fost Irlanda (184%), Marea Britanie (150%) şi Finlanda (137%), informează raportul Eurostat preluat de NewsIn. Pe ansamblu, cele mai scumpe ţări din UE au fost Danemarca (141%), Irlanda (127%) şi Finlanda (125%), potrivit datelor biroului european de statistică.

Locul doi la alimente şi la sucuri

În cea ce priveşte alimentele şi băuturile nealcoolice, România a avut anul trecut al doilea nivel al preţurilor, reprezentând 71% din media UE, înaintea sa fiind doar Bulgaria, cu 67% din media UE. În Danemarca şi Finlanda au fost înregistrate cele mai ridicate niveluri ale preţurilor la mâncare şi băuturi nealcoolice, de 147% din media UE, respectiv 125%.

Hotelurile interne, accesibile la preţ

Preţurile practicate în restaurantele şi hotelurile din România au reprezentat 62% din media UE, ceea ce a clasat-o pe locul al treilea în UE, după Bulgaria, ale cărei preţuri la acest capitol au reprezentat 40% din media UE, şi Slovacia (61%).
Preţuri bune la biciclete
Anul trecut, cele mai ieftine biciclete şi motociclete s-au găsit tot în ţara noastră (84% din media UE), urmată de Bulgaria (85%). La polul opus s-a situat Danemarca (174%).

Cele mai ieftine electronice şi haine sunt în Anglia


Marea Britanie a avut, anul trecut, cele mai mici preţuri la produsele electronice (televizoare, DVD playere, telefoane, sisteme audio, MP3-uri, camere video, calculatoare şi laptopuri, monitoare, imprimate, scannere, CD-playere, CD şi DVD blancuri), respectiv 86% din media UE. România cu 101% din media UE s-a clasat pe poziţia a cincea, înaintea sa fiind Bulgaria, Estonia şi Letonia. Aceste produse s-au vândut cel mai scump în Malta (126%).

De asemenea, Marea Britanie a fost declarată campioană şi la acpitolul cele mai ieftine haine (83% din media UE), urmată de Bulgaria (84%) şi România (86%). Cele mai scumpe haine au fost anul trecut în Finlanda şi în Suedia, informează Eurostat.

Bulgarii fumează mai mult decât noi


Românii au fumat, anul trecut, aproximativ 34,5 miliarde de ţigarete care au costat peste 2,5 miliarde euro, dintre care 14% au reprezentant vânzări „la negru” , potrivit producătorilor.
Principalii producători de ţigarete din România sunt British American Tobacco, JTI şi Philip Morris. Chiar dacă cifrele par alarmant de mari, românii nu fumează exagerat de mult în comparaţie cu vecinii noştri.
Astfel, un român fumează, anual, în medie, 1.400 de ţigarete, în timp ce în Bulgaria, o persoană fumează, în medie, 2.800 de ţigări pe an, iar în Ungaria consumul mediu este de 2.200 de ţigări de persoană pe an.

Nici consumul de cafea nu este foarte mare. Un român consumă, anual, circa 2,3 kilograme de cafea, în timp ce în Germania consumul este de 6,7 kilograme pe cap de locuitor, în Austria de 4,5 kg şi în Bulgaria de 3,26 kilograme pe cap de locuitor.
Alcoolul ne place însă mai mult, România ocupând locul şase în UE la consumul de bere şi locul 11 la consumul de băuturi spirtoase.


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite