În mai, comerţul cu amănuntul din România a scăzut de patru ori faţă de media din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările cu amănuntul de pe piaţa românească au scăzut în mai 2009 cu 11,7% faţă de luna similară din 2008, într-un ritm de aproape patru ori mai rapid decât media înregistrată în Uniunea Europeană (UE), de 3,1%, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat. Biroul european de statistică a mai anunţat că, în mai, cele mai mari avansuri ale comerţului cu amănuntul au fost înregistrate în Suedia, unde ritmul anual de cre

În schimb, cele mai importante scăderi ale volumului comerţului au fost înregistrate în a cincea lună din 2009 în Letonia (-26,4%), Lituania (-19,9%) şi Slovenia (-13,4%).

Slovacia a ocupat poziţia a patra a clasamentului scăderilor anuale, cu 12,6%, urmată de România, cu 11,7%.

Faţă de luna similară din 2008, comerţul cu amănuntul a scăzut în 14 state membre ale UE şi a crescut doar în două, potrivit datelor transmise Eurostat.

Indicele vânzărilor cu amănuntul a scăzut în mai cu 3,1% în Uniunea Europeană şi cu 3,3% în zona euro, raportat la luna similară din 2008.

La nivelul întregii Uniuni, comerţul cu alimente, băuturi şi tutun a scăzut cu 1,6% faţă de mai 2008, în timp ce în zona euro vânzările cu amănuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,7%. Vânzările de bunuri nealimentare s-au redus cu 2,9% în UE şi cu 3,4% în zona euro.

Faţă de luna anterioară, comerţul cu amănuntul a crescut în 4 state membre şi a scăzut în 12. Cele mai mari scăderi (-1,8%) faţă de luna anterioară au fost înregistrate în Lituania şi Austria, în timp ce în România vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,4%. La nivelul blocului comunitar, vânzările de bunuri alimentare şi nealimentare s-a redus cu 0,5% faţă de aprilie, iar în zona euro, cu 0,4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite