Tutunul românesc ia drumul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colaborarea cu firmele din ţara vecină ar putea să ajute România să realizeze cota primită de la Uniunea Europeană Cultivatorii români de tutun preferă să încheie parteneriate cu

Colaborarea cu firmele din ţara vecină ar putea să ajute România să realizeze cota primită de la Uniunea Europeană

Cultivatorii români de tutun preferă să încheie parteneriate cu firme din Ungaria, întrucât acestea efectuează plăţile în termen de trei zile de la livrarea producţiei.

Firmele din ţara vecină au reuşit să-i convingă pe ardeleni să nu renunţe la tradiţia cultivării tutunului. ULT Hungary Pte Ltd, membră a concernului Universal Tobacco, vrea să proceseze în acest an 500 de tone de tutun cultivat în Ardeal. Iniţiativa este atât în avantajul firmei din Ungaria, care nu are suficient tutun, al fermierilor români, care pot să obţină profituri consistente şi al României care îşi măreşte astfel producţia, aflată anul trecut la doar 13% din cota acordată de Uniunea Europeană.

Paula Craioveanu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat că românii care vând producţia de tutun în Ungaria vor primi, pe lângă 0,75 de euro pe kilogram de la procesatori încă 2 euro pe kilogram şi 50 de euro pentru fiecare hectar cultivat, subvenţii care se acordă pentru această cultură.
Profitabilitate de 40% din valoarea culturii

"Dacă nu erau cei din Ungaria, nu mai cultivam tutun", ne-a declarat Petru Bota, un cultivator de tutun din Mureş, încântat de colaborarea cu cei de la ULT. Preţul pe kilogramul de tutun oferit de unguri este 0,75 euro.

Dar nu numai preţul contează. Faţă de contractele anterioare, încheiate cu procesatorii români, când primea banii după 6 luni, cei de la ULT virează banii în contul asociaţiei de cultivatori în trei zile. Prin contractele semnate, fermierilor li se asigură seminţele şi asistenţă de specialitate, toată activitatea de producere fiind strict supravegheată.

Bota are patru hectare de teren de pe urma cărora speră să obţină opt tone de tutun. Aşa că va primi de la ULT 6.000 de euro şi alţi 16.050 de euro sub formă de subvenţii de la stat. Cheltuielile sunt însă pe măsură, tutunul fiind o plantă care se cultivă manual.

Bota spune că profitul net reprezintă 40% din aceşti bani, mult mai profitabilă decât altă culutră. Ungurii de la ULT nu lucrează cu fermieri individuali, ci cu grupuri de producţie. La Mureş au convins 33 de agricultori care vor cultiva tutun burley pe o suprafaţă de 50 de hectare. În afară de Mureş, ULT cultivă tutun la Satu Mare,Alba Iulia, Aiud şi Luduş.

Tutunul românesc, o ţintă mai veche

Producţia românescă de tutun a stârnit mai demult interesul Universal Tobacco. Compania a încercat prin anii "90 să preia Societatea Tutunul Românesc, dar negocierile au eşuat şi au ales să investească la vecinii de la vest. "Universal venea cu o nouă investiţie a liniei de prelucrare a tutunului, lucru cu care partea română nu a fost de acord. Şi atunci s-a repliat în Ungaria.

Şi-au dat seama că în timp şi producţia din România va putea să fie contractată de ei, când noi vom implementa mecanismele comunitare de piaţă, şi aşa se întâmplă acum", spune Paula Craioveanu.
Ţinta lor este zona din Ardeal, unde cultivatorii autohtoni pot produce 15.000 de tone. Pe lângă producţia din Ardeal, ULT au intenţia să se extindă şi în Moldova. În acest fel, am avea o garanţie că putem îndeplini cota fără probleme.

Dar România nu este doar zona de unde să cumpere frunze neprelucrate, ci unde şi vând tutunul procesat. Producţia din acest an este destinată fabricii de ţigări British American Tobacco din România.

Concurenţă pentru fabricile româneşti

România nu duce lipsă de fabrici de primă procesare, numai că activitatea lor este
restrânsă.

Omul de afaceri Ioan Niculaie, care deţine fabrica de prelucrare de la Zimnicea, ne-a declarat că acolo poate fi prelucrată de două ori capacitatea de producţie din România, şi că nu se teme de concurenţa ungurilor de la ULT. Cu toate acestea, Interagro mizează în 2008 pe 7.235 de tone din 18.000 cât ar putea prelucra. Pe lângă Interagro, anul acesta vor să mai proceseaze tutun Galaxy Tobacco - 3.530 de tone şi Investrom Farm 1.320 de tone.

Tutunul în cifre

Consumul de tutun al României este de 40.000 de tone. Cea mai mare parte este asigurată din importuri, atât sub formă de tutun procesat, cât şi ţigări. Anul trecut, România a importat 28.861 de tone, în valoare de aproximativ 97,7 milioane de euro. Cea mai mare parte a tutunului a fost importată din afara Uniunii, 17.322 tone la preţul mediu de 3,23 euro pentru un kilogram şi 11.539 tone din ţările membre UE, la preţul de 3,62 euro pe kilogram.

1.550 tone

- reprezintă producţia de tutun realizată anul trecut din cota alocată României de 12.312, sub 13%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite