Turism medical cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionica Ciortan vrea să investească 10 milioane de euro în construcţia unui Complex Medical Turistic, la Constanţa Începute cu investiţii iniţiale de ordinul zecilor de mii de euro,

Ionica Ciortan vrea să investească 10 milioane de euro în construcţia unui Complex Medical Turistic, la Constanţa

Începute cu investiţii iniţiale de ordinul zecilor de mii de euro, afacerile micilor întreprinzători din ţara noastră se pot dezvolta cu ajutorul fondurilor structurale acordate României în perioada 2007-2013.

După ce a lucrat 12 ani în sistemul medical românesc, Ionica Ciortan a ales să intre în sectorul privat, înfiinţându-şi acum 11 ani propria companie. În prezent, a ajuns în punctul în care dezvoltarea din surse proprii nu mai poate fi susţinută, astfel că se gândeşte la o nouă sursă de finanţare: fondurile structurale.

10 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerii

"În luna iulie a anului trecut am inaugurat un brand nou - în speţă, primul Centru de medicină estetică şi înfrumuseţare din regiune, pentru că am simţit nevoia de a crea un spaţiu de verificare a stării de sănătate, în primul rând, şi, mai apoi, de a furniza tratamente de înfrumuseţare estetică, terapie etc", a declarat, pentru Adevărul, Ionica Ciortan. Potrivit acesteia, noile planuri de extindere a investiţiei vizează construcţia unei piscine, dar şi a unui Complex Medical Turistic. "Dispunem de 1.500 de metri pătraţi în centrul oraşului Constanţa, în jurul centrelor pe care le avem, teren preluat în concesiune pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii sau achiziţionării", precizează Ciortan.

Proiectul este elaborat deja şi prevede dezvoltarea unei piscine ultramoderne, a unei baze de recuperare, bloc operator chirurgie estetică, dar şi a unui spaţiu de cazare destinat potenţialilor clienţi, pacienţi sau turişti. Beneficiind de amplasarea în imediata apropiere a staţiunii Techirghiol, centrul va folosi şi tratamente bazate pe nămol, însă se vrea a fi şi un loc de referinţă pentru pregătirea sportivilor în vederea operaţiilor, dar şi pentru tratamentele postoperatorii. Investiţia necesară pentru dezvoltarea centrului se ridică la aproximativ 10 milioane de euro. "Vrem să accesăm fonduri structurale pentru a asigura finanţarea unei părţi din această investiţie", spune Ciortan. Centrul mizează în egală măsură pe turiştii străini şi români. "Negociem un contract cu o firmă din Italia, pentru turişti care preferă acest tip de turism medical. Avem pachete speciale şi sperăm ca din martie să primim turişti", precizează Ciortan.

Exemplu austriac de succes de business în domeniul sănătăţii

Iniţiativa de la Constanţa nu este singulară, ea având un corespondent în Austria. Potrivit site-ului www.fonduri-structurale.ro, în această ţară a fost îmbinat cu succes conceptul de vacanţă cu cel al menţinerii sănătăţii, şi mai ales cu obiectivul autorităţilor, acela de a duce la o dezvoltare economică. Astfel, renumită pentru pârtiile de schi, Austria a devenit şi un loc în care poate fi petrecută o vacanţă menită să vă repună pe picioare. Şi la propriu, şi la figurat. Regiunea Waldviertel, o zonă nepoluată, este ideală pentru vacanţele destinate menţinerii sănătăţii. În 1986 a fost construit aici Gars Bio-Training Hotel, unde există 146 de camere cotate la 4 stele şi peste 100 de angajaţi. Centrul modern de tratament existent în cadrul hotelului şi cadrul natural magnific din zonă au atras imediat turişti din toate colţurile ţării şi nu numai. În concluzie, în 2001, a fost construit şi un al doilea stabiliment al hotelului, unde au fost organizate mai multe seminarii şi traininguri pentru practicanţi ai medicinei chineze şi ai terapiilor alternative la medicina clasică, metode care vor fi aplicate pacienţilor care vin în centru la tratment. Au fost create astfel 34 de noi locuri de muncă, iar existenţa centrului de tratament şi a celor două hoteluri a dus la dezvoltarea economică a zonei şi a turismului. Costurile totale s-au ridicat la 8,7 milioane de euro, din care 1,3 milioane de euro au reprezentat contribuţia Uniunii Europene.

Fondurile structurale asigură 40% din sumă

Dan Barna, expert finanţări europene - Structural Consulting Group, spune că un astfel de proiect ar putea primi finanţare sub Programul Operaţional Regional, axa prioritară "Dezvoltarea turismului local şi regional". "Vor fi încurajate proiectele care vizează dezvoltarea turismului de nişă în zonele cu resurse specifice, cum ar fi: turismul ecvestru, speoturismul, turismul de aventură, turismul memorial-istoric sau turismul medical", explică Barna. Pentru o asemenea investiţie de 10 milioane de euro, cofinanţarea necesară va fi semnificativă, reprezentând 40% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul financiar nerambursabil pentru astfel de proiecte este cuprins între 200.000 şi 25.000.000 de euro, iar solicitările de finanţare vor putea fi depuse la Agenţiile de Dezvoltare Regională.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite