Turcia suspendă discuţiile cu Gaz de France pentru proiectul Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările pentru construcţia conductei care trebuie să lege Turcia de centrul Europei riscă să fie amânate dincolo de 2008 Turcia a suspendat negocierile cu Gaz de France pe tema

Lucrările pentru construcţia conductei care trebuie să lege Turcia de centrul Europei riscă să fie amânate dincolo de 2008

Turcia a suspendat negocierile cu Gaz de France pe tema participării companiei franceze la proiectul Nabucco, ce presupune construirea unei conducte care să transporte gaze naturale din zona Mării Caspice spre Europa. Motivul? Legea franceză care condamnă uciderea în masă a armenilor în timpul Imperiului Otoman.

Turcia este una dintre cele cinci ţări partenere în proiectul Nabucco, ale cărui costuri sunt estimate la 4,6 miliarde de euro şi care are ca scop construirea unei conducte care să transporte gaz către Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Odată operaţională, conducta ar reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Cele cinci companii deja implicate în proiect, OMV din Austria, MOL din Ungaria, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din România şi Botas din Turcia caută de mult timp un al şaselea partener, iar Gaz de France ar fi putut să devină acest partener, cu o participaţie egală. Patru dintre ţările implicate, Bulgaria, România, Austria şi Ungaria, au aprobat deja parteneriatul cu Gaz de France.

Ankara îl aşteaptă pe viitorul preşedinte francez

Franţa a supărat însă Ankara anul trecut când camera inferioară a parlamentului francez a adoptat o lege care incriminează, pe teritoriul Franţei, orice negare a genocidului armean, produs la începutul secolului trecut.

"Vom suspenda parteneriatul cu Gaz de France până la alegerile prezidenţiale din Franţa. Vom lua apoi o decizie în conformitate cu linia politică ce va fi urmată după alegeri", a spus un înalt oficial din Ministerul turc al Energiei, care a dorit însă să-şi păstreze anonimatul, relatează Reuters. Ministerul de resort şi compania naţională de petrol şi gaze naturale Botas au refuzat să comenteze această informaţie legată de Gaz de France. "Noi acordăm o mare importanţă proiectului Nabucco. Am trecut deja de prima fază a acestui proiect. Turcia se află într-o poziţie importantă în ce priveşte satisfacerea nevoii de gaze naturale a Europei şi suntem conştienţi de asta", a spus ministrul turc al energiei, Hilmi Guler, citat de Reuters.

Proiectul de lege francez, perceput la Ankara drept o dovadă de ostilitate la adresa Turciei, presupune pedepse cu închisoarea până la 1 an şi amenzi de până la 45.000 de euro pentru cei care nu admit că otomanii au ucis 1,5 milioane de armeni, între 1915-1917, în ceea ce istoricii numesc primul genocid al secolului XX. Turcia susţine însă că armenii au fost ucişi în timpul unui război civil, că numărul vicimelor ar fi fost mult mai mic, şi respinge vehement termenul de genocid. Guvernul francez s-a pronunţat împotriva proiectului de lege votat de Camera inferioară a parlamentului. Măsura trebuie aprobată şi de Camera superioară a adunării legislative şi apoi semnată de preşedintele ţării. Anul trecut, în noiembrie, Turcia a susţinut un boicot al produselor franţuzeşti, în semn de protest faţă de acelaşi controversat proiect de lege.

Nabucco are nevoie de un al şaselea partener

Acum, legea franceză riscă să mai amâne o dată demararea lucrărilor de construţie a conductei Nabucco. Partenerele consorţiului condus de compania austriacă OMV au purtat negocieri cu Total, din Franţa, dar şi aceste negocieri au eşuat, la începutul acestui an. Un director de top de la OMV declara luna trecută că decizia finală de începere a lucrărilor a fost amânată pentru 2008, din cauza dificultăţii de a găsi un al şaselea investitor.

Proiectul este şi aşa suficient de aspru criticat, pentru că planificarea durează prea mult şi nu a fost încă stabilit un calendar atât de necesar furnizorilor de gaze naturale. Dacă lucrările de construcţie ale conductei Nabucco ar începe în 2008, aceasta ar putea fi operaţională în 2011 şi ar transporta anual, până în 2020, până la 31 miliarde de metri cubi de gaz din regiunea caspică în Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite