Profit de 13 ori mai mic pentru Transelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profit de 13 ori mai mic pentru Transelectrica
Profit de 13 ori mai mic pentru Transelectrica

Transportatorul naţional de electricitate, Transelectrica, a afişat la finele primului semestru al acestui an un profit net de 8,9 milioane de lei (2,1 milioane de euro), în scădere de 12,8 ori comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, de 115,5 milioane de lei.

De asemenea, cifra de afaceri s-a redus cu 7,7%, de la 1,35 miliarde de lei, la 1,24 miliarde de lei.

Eficienţa redusă a companiei în primele şase luni ale anului a fost cauzată în principal de reducerea consumului de electricitate, explică reprezentanţii Transelectrica.

Potrivit raportului companiei de stat, contractarea economiei în primul semestru al acestui an a determinat şi scăderi ale producţiei, consumului şi exporturilor de electricitate cu 11,5%, 9,7% şi 33,6%, situaţie care a influenţat negativ rezultatele Transelectrica.

Pe de altă parte, de la începutul anului, o serie de tarife percepute de companie, precum cele de transport şi sistem, au crescut cu 5,2%, respectiv 21,9%.

Veniturile companei au scăzut cu 7,4%, de la 1,37 miliarde de lei în primul semestru din 2008, la 1,27 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 1,7%, la 1,25 miliarde de lei.

Profitul operaţional EBITDA a coborât cu 40%, la 160,7 milioane de lei, iar EBIT, profitul înainte de dobânzi şi taxe, a scăzut cu 75% la 36,7 milioane de lei.

Compania a înregistrat o pierdere financiară de 13,6 milioane lei, de 4,1 ori mai mare comparativ cu rezultatul negativ din intervalul de referinţă, de 3,2 milioane lei.

Rezultatele raportate sunt neauditate, neconsolidate şi întocmite conform standardelor româneşti de contabilitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite