Tradiţia scumpirii mielului de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că în pieţe carnea este mai scumpă cu 50%-70% decât anul trecut, fermierii spun că nu fac o afacere bună şi că preţul real ar fi mai mare Anul acesta, preţul kilogramului

Cu toate că în pieţe carnea este mai scumpă cu 50%-70% decât anul trecut, fermierii spun că nu fac o afacere bună şi că preţul real ar fi mai mare

Anul acesta, preţul kilogramului de carne a urcat la 18-23 de lei faţă de anul trecut, când era 13-15 lei. Fermierii spun că, dacă s-ar adăuga şi abatorizarea, atunci kilogramul ar ajunge la 35 de lei.

Seceta de anul trecut se resimte şi acum, kilogramul de carne de miel ajungând să coste cu peste 50% mai mult. Fermierii spun că furajele s-au scumpit şi acest lucru a influenţat negativ preţul cărnii de miel.
Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine - PACERO, ne-a declarat că, în urmă cu un an, tona de furaje se vindea cu 185 de euro, iar acum a ajuns la 320 de euro.

În aceste condiţii, fermierii spun că au fost nevoiţi să ridice preţurile cărnii de la 13 lei la 23 de lei pe kilogram, preţ cu TVA. În pieţele bucureştene, carnea de miel se află la vânzare cu preţul de 17,5 lei, dar aici nu este adăugat TVA-ul.

Abatorizarea ar urca preţurile la 35 de lei

Valentin Marian, secretarul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD), ne-a declarat că preţurile de pe piaţă sunt mici comparativ cu costurile de producţie. "Pentru a nu vinde în pierdere, fermierii ar trebui să practice la poarta fermei un preţ de 25 lei pentru kilogramul de miel sacrificat", susţine Valentin Marian. Dacă se recurge şi la sacrificarea într-un abator autorizat, atunci kilogramul de carne de miel ar trebui să urce cu încă 10 lei, ajungând, în acest fel, la 35 de lei kilogramul.

Supermarketurile nu se mai aprovizionează din import

În 2007, fermierii români au fost nevoiţi să respecte noi standarde de sacrificare a animalelor, iar marile magazine nu au putut aştepta rezolvarea internă a problemelor şi au adus miei din Bulgaria. Anul acesta însă, lucrurile s-au schimbat. Raluca Pavel, specialist marketing la Mega Image, ne-a declarat că aprovizionarea s-a făcut cu miei din producţia autohtonă. Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour, ne-a declarat că anul acesta toţi mieii scoşi la vânzare vor fi din producţia autohtonă. De asemenea, preţul de vânzare va fi de 18,99 lei, cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Creşterea oilor, nerentabilă

Cheltuielile de întreţinere a unei ovine se ridică într-un an la 400 de lei, spune Marian, iar din comercializarea lânii şi a laptelui nu se recuperează mare lucru. Mai mult, fermierii din zona Dobrogei se gândesc să vândă, în timp ce ferme noi nu mai apar. Secretarul executiv al ACOD spune că, în cazul în care statul nu va interveni pentru susţinerea acestei activităţi, există riscul ca România să se transforme din ţară exportatoare în importatoare, aşa cum s-a întâmplat cu Italia, Franţa sau Spania. Potrivit lui Mihai Dumitriu, România exportă anual 2,5 milioane de ovine, iar de Paşti sacrifică între 3,5 şi 4 milioane de miei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite