Toamna asta vom avea vin bun şi mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an 2007 al vinurilor de colecţie, însă destul de secetos, 2008 se anunţă unul de excepţie, cu vin de calitate, în cantităţi mari Dealu Mare şi Cramele Recaş vor scoate cele

După un an 2007 al vinurilor de colecţie, însă destul de secetos, 2008 se anunţă unul de excepţie, cu vin de calitate, în cantităţi mari

Dealu Mare şi Cramele Recaş vor scoate cele mai bune vinuri. Jidvei şi Murfatlar vor avea cantităţi cu până la 30% mai mari faţă de anul trecut.

Strugurii de pe domeniile Murfatlar de lângă Medgidia sunt deja pârguiţi, recoltarea a început de câteva zile şi se va termina la sfârşit de septembrie. Aşteptările sunt mari pentru bucata asta de pământ: ar urma să producă cu 30% mai mult vin decât anul trecut.

Şi nu doar mult, ci şi foarte bun. 2007 a fost anul vinurilor de colecţie, iar recolta de toamna trecută a fost medaliată la toate concursurile internaţionale.

Şi recolta de anul acesta va fi una excepţională, spun producătorii de vinuri, pentru că a fost cald şi a plouat la timpul potrivit. Cheltuielile cu întinerirea podgoriilor şi irigarea plantaţiilor încep să dea roade şi se vor vedea în sticlele ce vor fi îmbuteliate într-o lună.

40 de sticle pentru fiecare român

"Recolta este excepţională", spune Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), aflat în vizite pe podgorii. "2007 a fost o excepţie din punctul de vedere al calităţii, un astfel de an apare doar de câteva ori într-un secol.

Deşi nu va fi spectaculos precum anul trecut, vinul din toamna asta va fi foarte bun", explică Gheorghe. Bun şi mult! Circa 840 de milioane de sticle de vin se vor produce în această toamnă, cu 20% mai mult decât anul trecut.

Asta înseamnă că fiecare român ar putea bea cam 40 de sticle de vin numai din recolta de anul acesta.Cele mai bune vinuri le produc podgoriile Dealu Mare şi Recaş, iar cele mai importante creşteri cantitative le vor înregistra Jidvei şi Murfatlar, potrivit estimărilor şefului de la PNVV.

Vinurile albe sunt vedetele

Deşi nimeni se se mai aştepta ca anul trecut să mai fie întrecut curând, reprezentanţii spun că vinurile lor albe din această toamnă vor fi chiar mai gustoase.

"2008 va fi un vin cotat foarte bine şi care va câştiga multe medalii. Vremea foarte bună şi echilibrată a condus la o recoltă excelentă atât cantitativ, dar şi calitativ. Este posibil chiar la unele vinuri albe să depăşim performanţele de anul trecut", spune Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar.

La Jidvei a crescut recolta pe hectar de la 7.000 de kilograme anul trecut la 9.000 de kilograme. "A plouat la timpul potrivit şi a fost suficient de cald astfel încât boabele să ţină mai mult zahăr, iar pe podgoria noastră (Târnave - n.r.) este un fenomen meteo deosebit, ceaţa de dimineaţă care împiedică razele ultraviolete să ardă bobul de strugure", spune Cristian Fluga, directorul de marketing de la Jidvei.

Pe podgoriile din vestul şi nordul ţării culesul începe la mijlocul acestei luni. Recolta începe cu câteva zile de sărbătoare pe podgoria Jidveiului, de pe 11 septembrie.

Vinul nu se ieftineşte

Cu toate că va fi vin mai mult, producătorii nu au prevăzut şi ieftiniri, pe care ar urma să le stabilească în funcţie de cerere şi, bineînţeles, de concurenţă. "Preţul este un indicator pe care îl dictează raportul dintre cererea şi oferta de pe piaţă. Cu siguranţă în 2008 vom avea o ofertă mai bună, însă rămâne de văzut care va fi evoluţia preţului", spune Daniel Negrescu, brand manager al producătorului Murfatlar.

Potrivit producătorilor, un român bea în jur de 30 de litri de vin pe an, în timp ce consumul anual de bere se ridică la circa 89 de litri pe cap de locuitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite