Parteneriatul cu Romgaz salvează Termoelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate centralele din patrimoniul Termoelectrica vor fi închise, dacă Romgaz nu preia o parte din unitatea de la Iernut, în contul datoriilor. Producătorul de energie electrică şi termică riscă să intre în insolvenţă, din cauza datoriilor.

Romgaz are de recuperat 148 de milioane de lei de la Termoelectrica, potrivit unei sentinţe judecătoreşti definitive. În contul acestor datorii, Romgaz a cerut preluarea termocentralei de la Iernut din judeţul Mureş, pe care vrea să o extindă cu un nou grup de producere a energiei de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă.

Oficialii Termoelectrica au declarat, pentru „Adevărul“, că nu este vorba de un transfer, ci de o externalizare a acestei centrale, dintr-o sucursală a Elcen Bucureşti, într-o filială a Termoelectrica.

Ulterior, producătorul de energie va ceda Romgaz un pachet de acţiuni la această nouă societate, în contul datoriei. Măsura nu este ajutor de stat, au subliniat sursele citate. Centrala va avea doi proprietari, Romgaz şi Termoelectrica, iar procedura legală de asociere va dura între şase luni şi un an.

„În acest moment, Termoelectrica nu are o altă soluţie de plată a datoriilor către Romgaz. În aceste condiţii, se poate ajunge la declanşarea procedurii de insolvenţă comercială împotriva Termoelectrica“, au arătat reprezentanţii producătorului de energie.

Probleme economice şi sociale

Aceştia au explicat că o asemenea finalitate ar însemna închiderea termocentralelor din patrimoniul societăţii, cu consecinţe economice şi sociale grave. Potrivit ultimului raport al Autorităţii de Reglementare în Energie, în primele două luni ale anului, Termoelectrica şi filialele sale au asigurat 22% din producţia naţională de electricitate. De asemenea, conform site-ul Termoelectrica, societatea are un număr total de circa 12.000 de angajaţi.

Proiecte blocate

Mai mult, insolvenţa Termoelectrica va duce la „întârzierea sau chiar blocarea celor patru proiecte de atragere de investitori străini - Brăila, Galaţi, Borzeşti, Doiceşti“, au mai spus oficialii societăţii. Pentru primele trei dintre acestea, Termoelectrica a înfiinţat companii mixte cu Enel şi E.ON, CEZ, respectiv Gaz de France-Suez, pentru realizarea de noi grupuri de producere a energiei pe platforma termocentralelor existente.

Acestea ar presupune, potrivit estimărilor, investiţii totale de peste două miliarde de euro din fonduri private. Este pentru prima dată când oficialii Termoelectrica admit că aceste mari proiecte riscă să fie blocate din pricina datoriilor pe care le-a acumulat societatea.

Energie în tandem cu ruşii

În cadrul vizitei la Moscova din luna mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat oficialilor Gazprom proiectul noii centrale pe care Romgaz intenţionează să o construiască la Iernut.

Concernul rus analizează proiectul, în cadrul căruia ar putea fi prezent fie ca simplu furnizor de gaze, fie în calitate de investitor sau chiar de vânzător de energie electrică pe piaţa românească, potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui Gazprom, Aleksander Medvedev. Săptămâna trecută, Videanu a anunţat că Romgaz şi Gazprom vor forma o societate mixtă pentru realizarea unor depozite de gaze, dar şi pentru noi producţii de electricitate.

Investiţii egale

Societatea va fi deţinută în proporţii egale de cele două companii, iar investiţiile şi profitul vor fi împărţite în acelaşi mod. Potrivit ministrului, Rusia ar putea participa la construcţia celei de-a doua centrale nucleare, a unor termocentrale în cogenerare sau la privatizarea unor hidrocentrale.

Datorii istorice

Datoriile totale ale Termoelectrica erau, la 31 decembrie 2008, de 3,3 miliarde de lei. La finele anului 2006, Guvernul a încercat ştergerea acestora, măsură care nu a fost votată în Parlament. Din 2004, unele active ale Termoelectrica se află sub sechestru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite