Termocentralele nu reuşesc să se încadreze în raţia de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termocentralele nu reuşesc să se încadreze în raţia de carbon Depăşirile vor costa fiecare poluator milioane de euro, care se vor regăsi în preţul energiei Anul 2007 a prins

Termocentralele nu reuşesc să se încadreze în raţia de carbon

Depăşirile vor costa fiecare poluator milioane de euro, care se vor regăsi în preţul energiei

Anul 2007 a prins marii producători de energie electrică de pe piaţa internă descoperiţi la capitolul mediu. Cei mai mulţi au depăşit cotele de emisii de dioxid de carbon alocate de Ministerul Mediului. Dacă obligaţia de a cumpăra certificate de emisii suplimentare, pentru a nu fi penalizaţi, nu s-a resimţit atât de tare în bugetul acestor companii, din acest an situaţia s-ar putea schimba radical.

Ministerul Mediului a publicat zilele trecute lista cu emisiile de dioxid de carbon (CO2) realizate la nivelul economiei în 2007. Principalii poluatori, companiile din domeniul energiei, au avut în general probleme în a se încadra în plafonul de certificate aferente emisiilor de CO2, alocat pentru anul trecut.

Cea mai grea situaţie o au complexurile energetice din bazinul Olteniei, în special cel de la Craiova. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), colectate de la operatori până la 29 aprilie, Complexul Energetic Craiova a produs anul trecut 5,778 milioane tone de dioxid de carbon. Producătorul a avut, însă, prin Planul Naţional de Alocare pentru 2007, dreptul de a elibera în atmosferă doar 4,727 milioane tone CO2. Diferenţa reprezintă practic peste un milion de certificate de emisii care ar fi trebuit să fie cumpărate de CE Craiova, un certificat fiind echivalentul unei tone de dioxid de carbon.

Complexul Energetic Rovinari a depăşit alocarea cu circa 646.000 tone de dioxid de carbon, iar complexul Turceni a produs cu 444.018 tone de emisii de carbon peste limita aprobată. Depăşiri au mai fost înregistrate, de asemenea, la sucursalele Termoelectrica de la Brăila, Paroşeni, la filiala Electrocentrale Galaţi, dar şi la multe CET-uri din ţară, precum cel de la Arad, Braşov sau Iaşi.

Dacă rezultatele monitorizării arată că emisiile sunt mai mari decât certificatele pe care le are poluatorul, atunci acesta este amendat pentru fiecare tonă de emisii produsă peste limită. Potrivit propunerilor de modificare a legislaţiei în domeniu, fiecare tonă de CO2 emisă suplimentar în 2007 va fi taxată cu 40 de euro. După 2008, amenda creşte la 100 de euro.

Ne aşteaptă scumpiri la gigacalorie şi curent

Au existat însă şi termocentrale care şi-au respectat "raţia de poluare". Sucursalele Termoelectrica de la Doiceşti şi Borzeşti sau Electrocentrale Bucureşti s-au încadrat sub limita admisă de poluare cu dioxid de carbon, realizând economii de certificate. "Pentru 2007, am realizat o economie de circa 10.000 de certificate, pe care nu am avut cui să le vindem.

Ele s-au pierdut astfel, pentru că nu pot fi transferate de la un an la altul", a declarat, pentru "Adevărul", Irina Duică, director comercial la Electrocentrale Bucureşti. Potrivit acesteia, surplusul de certificate a putut fi vândut pe bursa europeană, dar şi între operatorii din ţară.

Preţul acestora a fost însă foarte mic, de circa 10 eurocenţi pe certificat, pentru că s-a încheiat prima perioadă a schemei de tranzacţionare, 2005-2007, astfel încât au existat multe rezerve vândute la sfârşit. În cea de-a doua etapă, 2008-2012, lucrurile vor sta cu totul altfel, în primul rând datorită faptului că poluatorii vor avea voie să producă mai puţin dioxid de carbon decât anul trecut, dar şi pentru că preţurile certificatelor sunt altele.

"Nişte tranzacţii deja făcute, cu livrare în decembrie 2008, au stabilit preţuri de 20-23 de euro pe certificat. Probabil va trebui să cumpărăm certificate, dar este prematur să ne pronunţăm acum, pentru că depinde de câtă energie vom produce, dar, mai ales, câtă păcură vom folosi.

Anul trecut ne-am străduit, în ultimele luni, să consumăm mai puţină păcură, dat fiind că aceasta produce cu 50% mai multe emisii decât gazul natural. La producţia estimată, ar trebui să achiziţionăm între 300 şi 500 de mii de certificate, care ar însemna un cost în plus de circa 6 euro pe gigacalorie sau pe megawatt oră. Sperăm să nu fim obligaţi să cumpărăm decât foarte puţine", a completat oficialul Electrocentrale Bucureşti.

De altfel, vicepreşedintele pe probleme de energie al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Opriş, a declarat recent că preţul electricităţii va creşte semnificativ de la 1 iulie, din cauza obligaţiilor de mediu ale producătorilor de energie.

Potrivit acestuia, efectele vor fi resimţite mai ales de către consumatorii industriali, întrucât pentru cei casnici se va încerca atenuarea impactului.

Petrom şi Mittal, surplus de certificate

În afară de producătorii de energie, în categoria marilor poluatori se află şi operatorii din industria petrolieră şi metalurgică. Potrivit datelor primite de la Petrom, în 2007 companiei i-au fost alocate 4.344.491 tone emisii CO2 (certificate), iar cantitatea totală de emisii raportate (şi ulterior verificate de organisme acreditate de Ministerul Economiei şi Finanţelor) este de 3.992.018 tone emisii CO2.

"La nivel global, în Petrom există un surplus de certificate, pe care persoanele autorizate desemnate pentru Petrom le-au gestionat în sensul acoperirii deficitului rezultat la anumite instalaţii", au precizat reprezentanţii firmei petroliere. Totuşi, Petrom a rămas cu un număr de 352.473 certificate suplimentare, cu care, până la 23 aprilie 2008, nu realizase nicio tranzacţie.

Din datele ANPM reiese că rafinăria Arpechim, de pildă, a avut un surplus de 132.459 de tone emisii, deci a avut nevoie în plus de tot atâtea certificate, în timp ce Petrobrazi a produs 630.833 tone de CO2 sub limita admisă. Chiar dacă, per ansamblu, a reuşit să se încadreze în plafonul pe 2007, grupul Rompetrol arată că, în 2008, cota alocată diviziei de rafinare (750.000 tone) este cu mult sub nevoile acesteia, 1,3 milioane tone emisii CO2.

Cu mult sub limita aprobată s-a aflat combinatul ArcelorMittal Galaţi, realizând o economie de 990.349 de certificate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite