Terenurile din Capitală, cu 40% mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii sunt dispuşi să lase la preţ pentru a reuşi să scape de loturile pe care le deţin. După apartamentele vechi, a venit rândul terenurilor să se devalorizeze. Proprietarii sunt dispuşi să lase chiar şi 40% din preţul cerut în 2007.

Euforia care cuprinsese până anul trecut întreaga piaţă imobiliară a dus la creşteri-record ale preţurilor terenurilor din Capitală. Proprietarii ştiau că orice proiect imobiliar are nevoie de o locaţie pentru a fi pus în practică, motiv pentru care preţurile atinseseră cote ce depăşeau puterea de cumpărare a investitorilor.

Din a doua jumătate a anului în curs, lucrurile s-au schimbat. Astfel că proprietarii se găsesc în situaţia de a accepta preţuri cu 30-40% mai mici pentru aceleaşi proprietăţi pe care încercau să le vândă anul trecut. „Noi nu am mai achiziţionat niciun teren de la jumătatea lui 2007 şi până la mijlocul acestui an, pentru că preţul cerut nu ne permitea să construim eficient”, a declarat Shimon Gallon, director executiv GTC România, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

Potrivit acestuia, pe piaţa terenurilor tranzacţiile au reînceput în această vară, în condiţiile în care acelaşi lot pe care clienţii îl vizau anul trecut este acum cu până la 60% mai ieftin.

Chiar şi în acest context, numărul loturilor vândute este în continuare foarte redus. Majoritatea tranzacţiilor de pe acest segment al pieţei de real estate au avut drept obiect terenuri din zone centrale şi semicentrale ale Bucureştiului. „Anul acesta cererea a fost mai mare pentru parcele sub 10.000 de metri pătraţi. Terenurile mari nu au fost deloc căutate”, a spus Raluca Irimie, director Divizia de Consultanţă a companiei Colliers International.

Băncile nu mai finanţează achiziţii

Pe lângă preţurile piperate din domeniu, un alt factor ce contribuie decisiv la lipsa tranzacţiilor îl reprezintă refuzul băncilor de a mai finanţa achiziţii de terenuri, potrivit reprezentantului Colliers. „În maximum 2-3 luni, terenurile care au fost finanţate la achiziţie cu 50% de la bănci vor fi scoase la vânzare pentru că cei care vor să le cumpere nu au restul banilor.

 Acestea vor vinde terenurile investitorilor cu putere financiară“, spune Speranţa Munteanu, director Real Estate Leader PricewaterhouseCoopers.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite