Teraplast sparge tradiţia pieţei româneşti de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul la bursă pentru drepturile de alocare nu s-a înscris în linia lichidităţilor ridicate şi a variaţiilor mari de curs Prima ofertă publică iniţială (IPO) din industria

Debutul la bursă pentru drepturile de alocare nu s-a înscris în linia lichidităţilor ridicate şi a variaţiilor mari de curs

Prima ofertă publică iniţială (IPO) din industria românească a materialelor de construcţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a finalizat ieri, prin intrarea la tranzacţionare a drepturilor de alocare. Bilanţul primei şedinţe indică un volum de numai 267.550 de drepturi de alocare şi un rulaj de aproximativ 72.000 de euro pentru Teraplast.

Prima zi de tranzacţionare a acţiunilor noilor emitenţi listaţi la BVB a devenit, în istoria pieţei autohtone de capital, echivalentul fluctuaţiilor mari de preţ şi al obţinerii unui profit imediat. Ultima intrare în ringul bursier a dat, însă, o nouă lecţie investitorilor.

Cursul drepturilor de alocare ataşate acţiunilor Teraplast (TRPR01) a evoluat, ieri, între un minim de 0,9900 lei/unitate şi un maxim de 1,0900 lei/unitate, în timp ce preţul de vânzare a acţiunilor în cadrul ofertei publice a fost de un leu/unitate, stabilit la limita inferioară a intervalului de variaţie cuprins între un leu şi 1,4 lei/unitate.

"Pe parcursul şedinţei a fost înregistrată o fluctuaţie de 9% a preţului faţă de cel din ofertă, mult mai redusă comparativ cu fluctuaţiile înregistrate în cazul unor emitenţi precum Transelectrica, Transgaz sau Alumil. S-a remarcat faptul că preţurile au fost foarte apropiate de cele din ofertă", subliniază Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Investitorii, mulţumiţi în cadrul ofertei

Analiştii consideră, însă, că această situaţie "atipică" a fost determinată, în primul rând, de gradul mic de suprasubscriere din cadrul IPO-ului. Oferta producătorului de PVC, derulată în luna aprilie, a fost suprasubscrisă cu 4%, valoarea totală a acţiunilor solicitate de investitori ridicându-se la 56,04 milioane de lei faţă de o valoare solicitată de 49,6 milioane de lei. "În aceste condiţii, nu ne aşteptam la o lichiditate în creştere din prima zi de tranzacţionare. Practic, investitorii au primit exact cât au dorit în cadrul ofertei", explică Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

În cazul Transgaz, de exemplu, unde gradul de suprasubscriere a fost de aproape 28 de ori, drepturile de alocare ataşate acţiunilor companiei au deschis prima şedinţă de tranzacţionare la preţul de 321 lei/acţiune, cu 67% peste preţul de vânzare al acţiunilor din oferta publică, de 191,92 lei/unitate.

Totodată, lichiditatea scăzută în cazul Teraplast poate fi explicată şi de faptul că oferta a fost interesantă în primul rând pentru investitorii de talie mare. "Probabil că în ofertă au subscris pachete importante investitorii instituţionali, care nu au ieşit în prima zi de tranzacţionare pe bursă, ştiut fiind faptul că aceştia fac cu precădere investiţii pe termen lung", este de părere Iulian Panait.

Potrivit reprezentanţilor intermediarului Raiffeisen Capital&Investment, oferta a fost subscrisă în proporţie de circa 61% de investitorii români şi de 39% - de investitori instituţionali străini, distribuţie similară celei de la Transgaz. "Rezultatele primei zile de tranzacţionare susţin faptul că oferta a avut un succes mai redus la investitorii de talie mică şi medie", subliniază Panait.

Pe de altă parte, însă, lichiditatea scăzută poate reprezenta un semnal negativ pentru preţul de tranzacţionare a acţiunilor. "Faptul că preţul din piaţă a fost echivalent cu preţul din ofertă nu transmite un semnal bun investitorilor", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite