Tehnologia informaţiei, vedeta exporturilor româneşti în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, industria IT românească este capabilă să vândă de aproximativ 500 milioane de euro în străinătate Majoritatea companiilor autohtone de IT&C exportă produse software în

Anul acesta, industria IT românească este capabilă să vândă de aproximativ 500 milioane de euro în străinătate

Majoritatea companiilor autohtone de IT&C exportă produse software în Uniunea Europeană şi în America de Nord. Potrivit MCTI, necesităţile de export în domeniul IT au dus la identificarea a două nişe, una pe Securitate IT şi cealaltă pe automatizări, urmând ca pe aceste nişe să se insiste în viitor.

"În sectorul comunicaţiilor avem la ora actuală cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, iar în IT, una dintre cele mai mari creşteri din Europa Centrală şi de Est. Consider că aceste trenduri pot fi susţinute şi în continuare", a declarat pentru Rompres ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Iuliu Winkler.

Oficialul a precizat că o dovadă că sectorul de IT&C românesc este în creştere sunt şi investiţiile străine din ultimii ani. Jucători importanţi de pe piaţa internaţională precum Microsoft, Amazon, Advanced Micro Devices, Intel, Oracle, Infineon, Ericsson, Nokia, HP, Siemens, Motorola, Alcatel, Adobe, IBM/Lenovo sau Google au ales piaţa românească pentru a se extinde. "Pentru susţinerea acestei creşteri trebuie să colaborăm cu mediul universitar, cu toţi formatorii de personal, pentru a putea asigura pe termen lung personal calificat.

România nu va putea concura niciodată cu marile ţări cu economie emergentă, cum este India, din punct de vedere al numărului de personal calificat aflat la dispoziţie, dar vom putea concura la competitivitate şi bună pregătire a personalului, la inventivitate, creativitate şi abilităţi pentru limbile străine", a mai spus ministrul comunicaţiilor.

Sectorul IT a contribuit cu peste 4% la PIB în anul 2006

Iuliu Winkler consideră că pentru susţinerea investiţiilor, în general, este nevoie de legea privind stimularea investiţiilor. "Avem nevoie de o astfel de lege. Ea nu se adresează sectorului IT în mod special, ci investiţiilor, fără a face distincţie în ceea ce priveşte provenienţa capitalului, propriu sau străin", a precizat ministrul comunicaţiilor.

În prezent, acest proiect se află în analiză finală la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi urmează să fie lansată dezbaterea publică. "Statele care au aderat recent la UE au o asemenea legislaţie şi trebuie să o adoptăm şi noi pentru că ne aflăm într-o concurenţă acerbă în Europa Centrală şi de Est pentru atragerea de investiţii", a precizat ministrul Winkler.

Potrivit MCTI, un aspect deosebit de important în ceea ce priveşte investiţiile în România în sectorul IT&C îl reprezintă lansarea Strategiei de Branding de Export pentru sectorul IT şi a brandului, care va putea promova resursele României şi va contribui la atragerea de investiţii străine în România.

Sectorul IT a contribuit, în 2006, cu 4,19 la sută la PIB, în creştere faţă de 2005, când contribuţia sectorului a fost de 3,09 la sută. La finele lui 2006, domeniul software şi servicii IT număra 13.200 companii, rata de productivitate fiind în acest domeniu de 32.000 de euro pe persoană. În 2006, cifra de afaceri totală a sectorului IT a fost de un miliard de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite