Tehnici eficiente de compartimentare a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Fie că alegeţi să utilizaţi plăcile din gips-carton sau pereţii mobili pe şină tip paravan, trebuie să aveţi în vedere câteva informaţii practice care vă pot ajuta să realizaţi singuri operaţiunile. Există multe tehnologii care pot fi utilizate pentru o compartimentare eficientă a locuinţei. Unele pot fi realizate chiar şi în regie proprie.

Înainte de a proceda la compartimentarea locuinţei, trebuie să ţineţi cont de câteva elemente esenţiale. Spre exemplu, trebuie să aveţi în vedere suprafaţa totală a casei, spaţiul util necesar fiecărei camere, rolul fiecărei încăperi, precum şi impactul asupra esteticii locuinţei.

Avantajele gips-cartonului

Pentru montarea pereţilor de gips-carton, spre exemplu, există mai multe tehnici de lucru, printre care procedeul tencuirii uscate, în care panourile se monteaza cu adezivi pe un suport masiv. O altă variantă este montarea panourilor pe structuri proprii.

„Aceasta este utilizată, de obicei, în cazul suporturilor lipsite de capacitate portantă", spune arhitectul Ciprian Roboiu. Realizarea pereţilor de compartimentare cu plăci din gips-carton oferă avantajul de a putea masca instalaţiile în interiorul gol al acestora, economisindu-se, astfel, spaţiu. În plus, mascarea firelor sau ţevilor reprezintă o soluţie eficientă şi din punct de vedere estetic. De asemenea, pentru că au o masă redusă, aceşti pereţi nu afectează rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor, adaugă arhitectul.

„Dacă optaţi pentru prima variantă, trebuie să ştiţi că suportul trebuie să fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsă prin capilaritate sau de fenomenele meteorologice şi să nu fie îngheţat. Trebuie să îndepărtaţi resturile de mortar sau de beton, ceara şi uleiurile folosite la decofrare", ne sfătuieşte Cezar Filip, consultant în amenajări interioare.

În etapa următoare, panourile se vor prinde de pereţii masivi cu adeziv pe bază de ipsos. De menţionat că, înainte de aplicare, instalaţiile care se montează în grosimea finisajului trebuie translatate.

După ce aţi prevăzut panourile cu adeziv, trebuie să le ridicaţi la perete şi să le bateţi uşor cu ciocanul de cauciuc şi bagheta de poziţionare pentru a le aşeza vertical şi în acelaşi plan.

Tehnologii simple şi noi

Mult mai la îndemână este montarea unor pereţi interiori mobili, acolo unde arhitectura locuinţei permite. Operaţiunea poate fi efectuată chiar de proprietar, fără a mai apela la serviciile unui meşter. Unul dintre cele mai utilizate tipuri de perete mobil este cel pe şină, iar tot ceea ce trebuie să faceţi pentru montarea acestuia este ataşarea, pe tavan şi pe pardoseală, a unui dispozitiv pe rolă, sistem folosit şi în cazul uşilor culisante.

„Acest model este foarte eficient datorită faptului că el, în funcţie de nevoi, poate delimita spaţiul sau poate fi retras pentru obţine un spaţiu mai mare", precizează Ciprian Roboiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite