Tata Steel a achiziţionat compania Corus cu 12 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două grupuri vor forma cel de-al cincilea cel mai mare producător de oţel din lume Grupul indian Tata Steel a câştigat bătălia cu concurentul său brazilian Companhia Siderurgica

Cele două grupuri vor forma cel de-al cincilea cel mai mare producător de oţel din lume

Grupul indian Tata Steel a câştigat bătălia cu concurentul său brazilian Companhia Siderurgica Nacional (CSN) şi a reuşit să obţină controlul asupra producătorului siderurgic anglo-olandez Corus, cu o ofertă de 6,2 miliarde de lire sterline (12 miliarde de dolari).

Tata a fost declarată compania câştigătoare după ce a licitat 608 pence pe acţiune, cu 5 pence pe acţiune mai mult decât CSN, cu 22% mai mult decât oferta iniţială a Tata Steel, scrie "International Herald Tribune". Valoarea ambelor oferte s-a plasat la cu mult peste estimările analiştilor. În urma preluării Corus, Tata Steel va deveni al cincilea mare producător de oţel la nivel mondial. Achiziţionarea Corus le-ar fi asigurat ambelor companii interesate, CSN şi Tata Steel, o poziţie importantă în industria de oţel, aflată în proces de consolidare, transmite Reuters. Ministrul de finanţe indian, Palaniappan Chidambaram, a primit cu încântare reuşita companiei Tata Steel şi a afirmat că această nouă achiziţie demonstrează încrederea care i se acordă industriei indiene. "Cred că acesta este primul pas în a dovedi că industria indiană poate păşi în afara graniţelor şi se poate poziţiona pe plan mondial ca unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă", a afirmat şi preşedintele grupului Tata Steel, Ratan Tata. Toate acestea în condiţiile în care Tata Steel şi CSN se duelează pentru controlul asupra Corus de câteva luni bune.

Noul grup se va orienta spre pieţele din India şi Brazilia

Industria de oţel internaţională s-a consolidat rapid în ultimii ani, iar producătorii de oţel sunt mereu presaţi de realizarea unei creşteri rapide dacă vor să aibă vreo şansă să concureze cu compania Arcelor Mittal, cel mai mare grup siderurgic mondial. CSN a licitat, în decembrie anul trecut, 515 pence pe acţiune, surclasând oferta Tata Steel, în valoare de 500 de pence pe acţiune. Preşedintele Corus, Jim Leng, a fost încântat de înţelegerea cu grupul Tata, care va fi finalizată la mijlocul lunii martie, şi a afirmat că această achiziţie a reuşit să salveze producătorul siderurgic anglo-olandez de la faliment.

El a adăugat că această întorsătură pe care a luat-o soarta Corus va duce la reducerea sprijinului pe care producătorul anglo-olandez îl oferă Europei de Vest. Compania îşi va concentra dezvoltarea ulterioară pe pieţele din India şi Brazilia, unde costurile de producţie sunt mult mai mici.

În momentul colapsului, acum doi ani, acţiunile Corus erau tranzacţionate cu mai puţin de 10 pence, dar explozia preţurilor din industria mondială de oţel şi programul de restructurare iniţiat de directorul executiv, Philippe Varin, au dus la creşterea valorii companiei. În plus, cursa de preluare a propulsat cotaţia acţiunilor Corus la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Tata Steel a investit 400 milioane $ în achiziţii

Analiştii economici sunt însă de părere că ofertele pentru Corus ale Tata Steel şi CSN au fost mai mult dictate de "mândrie", mai ales că activele producătorului siderurgic anglo-olandez nu meritau mai mult de 450 de pence pe acţiune. "Ei caută să construiasă un imperiu global", a afirmat analistul citat de "Finacial Times". Valoarea Corus, calculată în funcţie de preţul oferit de Tata Steel pentru fiecare acţiune a grupului anglo-olandez, este de aproximativ şapte ori mai mare decât profitul înainte de deducerea dobânzilor, a impozitelor, a deprecierii şi a amortizării (EBITDA) aferent anului 2006.

Anul trecut, achiziţionarea grupului luxemburghez Arcelor de către Mittal Steel, cu 32 miliarde de dolari, a dus la formarea celui mai mare producător mondial de oţel. Oferta grupului indian este superioară preţului plătit de Mittal Steel pentru Arcelor, care a fost de numai 4,6 ori mai mare decât valoarea EBITDA. Tata Steel a cheltuit peste 400 milioane de dolari în ultimii ani pentru finanţarea achiziţiei firmelor NatSteel, din Singapore, şi Millennium Steel, din Thailanda. De asemenea, mai multe companii care fac parte din grupul Tata Steel au efectuat achiziţii în afara Indiei, transmite Reuters.

Reuşita Tata Steel marchează al doilea eşec al CSN din ultimii cinci ani în încercarea de a prelua Corus. În 2002, CSN a purtat discuţii cu Corus pentru o posibilă colaborare, dar s-a retras ca urmare a îngrijorărilor legate de situaţia financiară a companiei europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite