Târgurile de joburi au devenit un business tot mai profitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele organizatoare câştigă în medie un euro de pe urma fiecărui candidat prezent la târguri Organizate în mod tradiţional de asociaţiile studenţeşti, târgurile joburi au atras

Firmele organizatoare câştigă în medie un euro de pe urma fiecărui candidat prezent la târguri

Organizate în mod tradiţional de asociaţiile studenţeşti, târgurile joburi au atras atenţia companiilor organizatoare de evenimente. Acestea investesc acum pentru a cuceri piaţa prin crearea unui brand cât mai puternic.

Career Management şi Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă, care organizează Târgul de Cariere Bucureşti (TCB), estimează piaţa acestui tip de eveniment pentru 2007 la 1,25 milioane de euro, dublu faţă de anul trecut, dar aproape dublu şi faţă de cât o evaluează firma Catalyst, organizatorul evenimentului "Angajatori de top". Dragoş Gheban, Business Development Manager al Catalyst, consideră nerealistă estimarea avansată de concurenţă şi crede că se bazează pe preţurile de ofertă. El spune că în special organizaţiile studenţeşti aplică reduceri importante taxelor de participare deoarece încheie, cu companiile interesate de promovare în mediul universitar, parteneriate pentru mai multe evenimente. "Avem informaţii referitoare la organizarea a şase evenimente naţionale reprezentative în 2007, la care vor participa peste 300 de companii din diferite regiuni ale ţării, dar şi multinaţionale sau regionale. Un eveniment de succes are în medie între 10.000-15.000 de vizitatori, prin urmare am putea estima că peste 70.000 de români vor vizita în 2007 astfel de evenimente", apreciază Bogdan Gavrilă, responsabil de relaţii publice pentru TCB.

Piaţa este împărţită în mod egal între companii şi organizaţiile studenţeşti, crede Gheban. El a sesizat însă o tendinţă de reorientare a acestora din urmă spre alte evenimente de carieră. Faptul că interesul pentru afacerea "târg de joburi" este în creştere este relevat şi de poziţionarea similară a celor două mari târguri, "Angajatori de top" şi "Târgul de Cariere Bucureşti" (TCB), ce se desfăşoară în luna aprilie, la distanţă de doar două săptămâni unul de celălalt. Ele se laudă cu peste 100 de companii, cărora unii le spun "de top", iar ceilalţi le denumesc "dintre cele mai mari şi mai cunoscute companii".

Profitul organizatorilor

Pentru organizarea târgului din primăvară, Catalyst lucrează din noiembrie. Investiţia totală se ridică la aproximativ 70.000 de euro, fiind cu 10.000-15.000 de euro mai mari, sumă care este reinvestită în următoarele evenimente. Cum la eveniment sunt aşteptaţi 10.000 de participanţi, câştigul organizatorilor se situează la 1-1,5 euro pentru fiecare vizitator. Suma investită în promovare s-a dublat anul acesta, iar numărul de angajaţi s-a mărit şi el cu patru. Numărul de companii participante s-a mărit şi el cu peste 30%.

Jucătorii mizează pe câştigarea pieţei

Organizatorii TCB spun că evenimentul în sine este nonprofit. Career Management mizează pe construirea unui brand ca organizator premium pe zona de resurse umane şi pe crearea unei baze de date solidă cu clienţi şi relaţii, explică Bogdan Gavrilă, responsabil de relaţiile publice pentru TCB. "Piaţa este încă tânără şi un organizator se va putea impune abia după 2010. Vor avea de câştigat cei care vor investi cel mai mult şi cei care vor inova", crede Gavrilă.

Organizatorii se aşteaptă la o specializare a târgurilor. Catalyst are chiar în vedere realizarea unor evenimente de recrutare pe anumite nişe cum ar fi, de exemplu, "programatori vorbitori de limbă germană". Gheban crede că există o oportunitate de profesionalizare a burselor de locuri de muncă, recrutarea muncitorilor fiind şi ea deosebit de dificilă. Firma sa se va orienta însă spre evenimente pentru "midlle management", câştigurile fiind în mare parte reinvestite în noi activităţi de resurse umane. Organizatorii TCB se gândesc însă şi la o expansiune teritorială, spre Cluj, acolo unde deja există deja, de altfel, un alt organizator specializat.

De la imagine la avantaje practice

Spre deosebire de acum 3-4 ani, când companiile erau mai degrabă interesate de beneficiile de imagine, acum, ele participă pentru a recruta. Unele dintre ele au planuri de recrutare care pentru acest an prevăd ocuparea chiar şi a o mie de posturi. "Într-o perioadă foarte scurtă poţi să-ţi planifici foarte multe interviuri şi să-ţi închizi poziţiile", spune Gheban. El crede că multe vin şi pentru a evalua percepţiile şi aşteptările candidaţilor.

Ce doresc companiile pentru a participa? "În primul rând, angajatorii apreciază conceptul evenimentului şi modul în care acesta poate duce la atingerea obiectivelor. Audienţa evenimentului este un factor important, dar şi comportamentul concurenţei poate influenta decizia de a participa", spune Bogdan Gavrilă, responsabil de relaţii publice pentru TCB. Practic, participanţii se atrag unii pe alţii. Gheban crede că cel mai puternic factor care influenţează decizia de participare a unei companii este reprezentat de rezultatele anterioare şi reputaţia organizatorului. Experienţa pe care firma o are în recrutare contribuie semnificativ la succesul evenimentului. "Trebuie să te pui în pielea recrutorului, ca să poţi atrage publicul de care are nevoie", explică managerul. Acum 30% din activitatea firmei este reprezentată de selecţie de candidaţi, dar Gheban mizează pe creşterea acestei ponderi.

Două târguri în aprilie

Astăzi şi mâine se desfăşoară în Bucureşti, la Sala Palatului, Târgul Angajatori de top, iar Târgul de Cariere Bucureşti va avea loc pe 27 şi 28 aprilie în Piaţa Revoluţiei. Organizatorii aşteaptă 10.000, respectiv 15.000 de participanţi. Ambele se adresează studenţilor şi proaspeţilor absolvenţi şi a celor cu experienţă de lucru de câţiva ani. Pe lângă ofertele propriu-zise, aici au loc prezentări de companii şi evenimente pentru dezvoltarea carierei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite