Băsescu: Sunt două lucruri de nenegociat cu FMI - cota unică şi TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Sunt două lucruri de nenegociat cu FMI - cota unică şi TVA
Băsescu: Sunt două lucruri de nenegociat cu FMI - cota unică şi TVA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că "indiscutabil" susţine menţinerea cotei unice de impozitare de 16% şi că a transmis, la discuţiile cu FMI, că sunt două lucruri de "nenegociat": cota unică şi TVA.

Băsescu a precizat că va păstra cota unică de impozitare, în cadrul unei emsiuni televizate la Kanal D: " Şi vă mai pot spune un lucru interesant poate, tot din zona economică, pentru că relaţia cu fondul Monetar Internaţional este o relaţie oficială a Băncii Naţionale şi a Ministerului de Finanţe, dar nicio misiune a Fondului monetar Internaţional nu începe şi nu se termină fără o discuţie cu şeful statului, iar la începerea acestor negocieri am spus că sunt două lucruri de nenegociat: cota unică şi TVA-ul".

El a declarat că rămâne "pe aceeaşi poziţie" în relaţia cu FMI, adică să nu se mărească niciun fel de taxe, având convingerea că "a mări taxele în perioadă de criză este inutil pentru că se măreşte evaziunea".

În privinţa TVA, Băsescu a ţinut să explice informaţiile apărute în presă cum că ar susţinut majorarea TVA:  "Un ziarist a tras cu urechea la o discuţie pe care am avut-o cu oamenii de afaceri americani şi germani şi de acolo a lansat-o: preşedintele e de acord cu mărirea TVA-ului, ceea ce nu este adevărat. Eu am prezentat următoarea situaţie: avem presiuni enorme pentru creşterea venitului bugetului de stat ca să micşorăm deficitul şi răspunsul meu a fost: sunt aceşti doi piloni pe care nu am vrut să-i mişcăm  la semnarea acordului cu Fondul, probabil că se va face presiune în continuare din partea Fondului să creştem undeva. Am spus - în niciun caz nu se va atinge cota unică, ne vom lupta şi pentru TVA, dar, dacă ar fi să aleg unde să se intervină, aş fi de acord pe TVA, dacă aş fi în situaţia să aleg între cele două".

Întrebat cu cine discută delegaţia FMI, deoarece Guvernul Boc a fost demis de Parlament, Traian Băsescu a precizat că aceste discuţii se vor purta cu acest Cabinet. "Discută cu Guvernul Emil Boc, pentru că intervenţia pe care eu am făcut-o la Fond ca să vină, este legată de evaluarea a ce s-a întâmplat pe primele nouă luni şi eliberarea tranşei pe care trebuia să o primim în noiembrie, acum o primim în decembrie, pentru că nu mai poate prinde evaluarea actuală boardul din noiembrie îl va prinde pe cel din 15 decembrie, dar partenerul va fi Guvernul interimar Boc", a spus Băsescu. El a precizat că Guvernul Boc sau Cabinetul Croitoru trebuie să facă bugetul pe 2010, adăugând că ceea se va întâmpla în Parlament la votul pentru echipa lui Lucian Croitoru "este măsura responsabilităţii politice". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite