Bugetul pe 2010 nu prevede majorarea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi întârziat faţă de termenele prevăzute de lege, reprezentanţii Ministerului de Finanţe promit că Parlamentul va primi la timp – la 15 octombrie – proiectul de buget pe 2010. Aprobarea acestuia până la 31 decembrie 2009 este o condiţionalitate nouă în acordul cu FMI.

Dacă este aşa, miercuri Guvernul ar trebui să dezbată şi să aprobe proiectul de buget pe anul viitor. În prima jumătate a anului, veniturile bugetare au scăzut cu 12% în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales ca urmare a reducerii încasărilor din TVA. Fapt ce a dus la o serie de declaraţii publice, inclusiv din partea şefului statului, ce anunţă o posibilă majorare a acestei taxe, de la nivelul actual de 19% până la un nivel între 21% şi 25%.

Până acum, reprezentanţii Guvernului, de la premierul Emil Boc până la ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, neagă o majorare a TVA şi precizează că proiectul de buget pe anul viitor nu este construit pe o creştere a acestei taxe. În plus, singurele sugestii ale FMI pe această componentă se referă la stăpânirea evaziunii fiscale pe operaţiunile cu TVA şi la schimbarea schemei de rambursare.

Cu toate acestea, s-a văzut din exemplul altor state din regiune că majorarea TVA poate fi făcută oricând în cursul anului. Chiar Guvernul actual a arătat că, la nevoie, poate să facă o rectificare bugetară la pachet cu ordonanţa de urgenţă pe amendarea Codului Fiscal.

Guvernul mizează pe consum

Proiectul de buget pe 2010 prevede o creştere a încasărilor din TVA cu 10,64% faţă de 2009, la 36,8 miliarde de lei. Experţii din Finanţe spun că această creştere nu este motivată de o majorare a TVA, ci de sporirea consumului intern.

Astfel, autorităţile mizează, anul viitor, pe o creştere a consumului cu 1,4%, faţă de o scădere de 13,4% în 2009. Îngrijorătoare este rata şomajului, ce ar urma să crească anul viitor până la 10%. Totalul veniturilor bugetare în 2010 va fi de 166,7 miliarde de lei, iar al cheltuielilor de 197,8 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite