Studiul geo, esenţial în construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul geo, esenţial în construcţie
Studiul geo, esenţial în construcţie

Costurile acestuia ajung la 4.000 de euro în cazul în care vreţi să construiţi un bloc. Problemele pe care le puteţi întâmpina sunt reprezentate de infiltraţiile de apă, ceea ce complică întregul proces de construcţie. O fundaţie ajunge să coste cu 40% mai mult.

În Bucureşti sunt mai puţine şanse să daţi de apă la o adâncime mică. Cu toate acestea, niciodată nu puteţi fi siguri. Oricând o conductă din apropiere poate să vă creeze probleme serioase. Prezenţa apei în sol poate fi depistată în urma unor studii de amplasament sau geotehnice.

În funcţie de rezultatul acestora, proiectantul de rezistenţă şi arhitectul vor stabili ce soluţii pot aborda. „Dacă intervine apa la baza unei clădiri lucrările se complică mult. Dacă poţi apela la un alt amplasament, e foarte bine“, sfătuieşte Liviu Udrea, inginer în cadrul companiei Stizo Fundaţii Speciale. Pentru a evita complicaţiile de acest tip, o soluţie ar fi să tai răul de la rădăcină, respectiv să faci un astfel de studiu înainte de a plăti contravaloarea unui teren. Asta, dacă veţi obţine permisiunea proprietarului terenului.

Cel mai ieftin studiu, 300 de euro

Pentru o construcţie cu o amprentă la sol de 100 de metri pătraţi, valoarea acestui studiu poate ajunge şi la 3.000-4.000 de euro. Aceste costuri vizează în special clădirile mai înalte.  La o casă cu o înălţime mare, fundaţiile şi investigaţiile sunt mai adânci. „La locuinţe mai uşoare, cum sunt cele din lemn, costul unui studiu geotehnic nu depăşeşte 300-400 de euro“, estimează Udrea. Cu cât e mai înaltă clădirea, cu atât e mai scump studiul.

Problemele pe care le poţi întâmpina în cazul unor clădiri cu un singur nivel sunt mai mici, dar tot se impune o cercetare geotehnică, pentru mai multă siguranţă.

În cazul în care aţi cumpărat deja terenul şi vreţi să finalizaţi construcţia, inginerii din domeniu recomandă mai multe soluţii, toate destul de costisitoare. O modalitate de a scăpa de această problemă este crearea unui ecran care să devieze această infiltraţie de apă sau a unui dren care să capteze infiltraţia. Când ai apă în pământul de sub casă, toate problemele şi costurile de construcţie se măresc şi se complică. 

Apă în sol, investiţii consistente

„Uneori se poate ajunge ca sumele investite să fie cu aproximativ 30-40% mai mari“, spune Udrea. De ce este apa periculoasă pentru fundaţii?  Pentru că pe acest element de structură se bazează, la propriu, întreaga clădire. În cazul argilelor, pot apărea chiar contracţii şi umflări mari ale terenului de fundare şi este necesară dispunerea unei carcase de armătură la talpa fundaţiei, pentru a contracara aceste efecte. „Astfel, cantitatea de oţel de la fundaţii creşte cu 40%.

Dacă terenul este în pantă trebuie construit un sistem de drenare a apelor la talpa fundaţiei, operaţiune ce creşte costurile fundaţiei cu 10%“, spune inginerul Răzvan Golopenta, de la Constructim. Betoanele speciale utilizate în aceste cazuri sunt mai scumpe ­scumpe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite