Strictul necesar, o „industrie“ sigură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia obiectelor de folosinţă imediată are piaţa asigurată chiar şi pe timp de criză. Există câteva produse, de regulă ieftine şi utile, pe care le foloseşte oricine, indiferent de disponibilităţile financiare. Cei care le fabrică par a fi în siguranţă.

Alimentele de bază cum ar fi pâinea, ouăle, lactatele, mezelurile sau dulciurile, dar şi obiectele de folosinţă permanentă şi imediată precum articolele de îngrijire personală se bucură de o cerere intensă şi constantă, datorită utilităţii lor.

Acestea sunt utile şi necesare inclusiv în condiţii de criză, de unde putem deduce că şi sectoarele industriale în care se produc vor traversa mai uşor această perioadă.

Şi serviciile sunt ferite de turbulenţe

Într-adevăr, nu se mai vând maşini şi obiecte de lux ca astă-vară, dar săpunul, pasta de dinţi, pâinea, ţigările şi atâtea alte produse din această categorie se vând la fel de bine şi acum, se vor vinde şi în viitor.

„Producţia bunurilor de consum de folosinţă imediată nu va fi afectată, în 2009, de criza economică, consumul din acest domeniu nereducându-se foarte mult, spre deosebire de producţia bunurilor de folosinţă îndelungată“, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara (CCIAT), Menuţa Iovescu.

Un alt domeniu privilegiat, care ar putea trece mult mai uşor peste criza economică ar fi sectorul serviciilor, dar şi cel al infrastructurii, care are o altă sursă de finanţare. În rest, tot ceea ce înseamnă industrie uşoară - textile, pielărie - este deja afectat şi va continua să rămână influenţat ca domeniu, deşi, şi în acest sector, ar putea apărea un paradox.

Printre cele mai defavorizate domenii rămân industria auto, a prelucrării lemnului sau a construcţiilor.

Mai mulţi clienţi, mai puţine concedieri

Este de aşteptat ca, având piaţa asigurată, industriile producătoare de bunuri pentru strictă necesitate să nu recurgă la disponibilizări, ca în cazurile celor ce produc altfel de bunuri.

De exemplu, “numărul de concedieri de la o fabrică de pâine sau de lapte va fi mult mai mic decât în industria auto, pentru a căror achiziţionare, banca are un rol deosebit de important pentru creditare”, a explicat oficialul Camerei de Comerţ de la Timişoara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite