Statul trebuie să încurajeze economisirea pentru pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, economiile personale fiind cele care ar putea duce la scăderea deficitului de cont

România ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, economiile personale fiind cele care ar putea duce la scăderea deficitului de cont curent, consideră Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2004.

În acest context, Prescott este de părere că o politică de control al preţurilor conduce către rezultate proaste. "România ar trebui să îşi diminueze cheltuielile şi taxele, după exemplul preşedintelui american Ronald Reagan, datorită căruia economia americană a cunoscut o creştere fără precedent odată ce taxele au fost scăzute", a afirmat laureatul Nobel.

O altă recomandare a acestuia este aceea că statele din Europa de Est ar trebui să păstreze taxele la un nivel scăzut şi să nu susţină afacerile neprofitabile. "Urmaţi exemplul Estoniei, Irlandei, Islandei şi Slovaciei. Aceasta înseamnă înfiinţarea de sisteme în care oamenii economisesc pentru pensie în conturi de economie personale. Nu susţineţi afaceri ineficiente.

Creaţi o piaţă de muncă flexibilă, după exemplul Danemarcei şi al Statelor Unite, unde oamenii părăsesc locurile în care sunt mai puţin productivi şi se îndreaptă către cele în care sunt mult mai productivi", a spus Prescott. În opinia laureatului Premiului Nobel, actuala criză financiară nu are repercusiuni dramatice asupra pieţelor est-europene.

"Calea către abundenţă este să stabileşti un sistem în care antreprenorii să creeze un surplus social prin construirea de noi afaceri operaţionale. Iar România are oamenii ei, care au talentul şi înclinaţia necesare pentru a deveni antreprenori de succes", a arătat Prescott.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite