Statul încearcă să se împace cu angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronilor li se promite un mediu de afaceri fără binecunoscutele bariere. Angajatorii reuniţi în ACPR au ieşit în forţă în faţa guvernanţilor, reuşind în scurt timp să le smulgă mai multe facilităţi decât în ani întregi de luptă patronală.

Plata TVA la încasare, nu la facturare, este una dintre cele mai fierbinţi doleanţe ale întreprinzătorilor, neluate în seamă de mai mulţi ani, care s-ar părea că va fi rezolvată favorabil în perioada imediat următoare.

O altă facilitate-surpriză constă în achitarea în maximum două luni a tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat faţă de firmele private, însumând mai mult de un miliard de euro.

Bani mai mulţi, birocraţie mai puţină

Liderii celor opt organizaţii membre ale Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), reprezentând practic toate domeniile de activitate, au adus în atenţia preşedintelui României, a preşedintelui Senatului şi a unor reprezentanţi ai Guvernului soluţiile punctuale pe care ei le văd pentru a trece criza cu care se confruntă economia românească.

„Economia românească este blocată astăzi din cauza factorilor externi, în principal, şi apoi a celor interni. Guvernul trebuie să investească urgent în infrastructură şi în activitatea economică, trebuie să asigure facilităţi activităţii IMM-urilor“, a declarat George Constantin Păunescu, preşedinte ACPR, în deschiderea unei ample conferinţe având ca temă priorităţile şi măsurile anticriză.

Replica autorităţilor la vârf ale statului a fost, pentru cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri, surprinzătoare: din discursurile oficialilor a reieşit că aceştia sunt hotărâţi să elimine orice barieră din mediul economic cu care întreprinzătorii s-au luptat din greu în ultimii ani. Într-un cuvânt, angajatorii au primit – cel puţin la nivel declarativ – mult mai mult decât au cerut. De aceea, unii participanţi s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte aplicarea concretă a tuturor promisiunilor exprimate la prezidiul conferinţei.

Guvernul, girant şi investitor strategic

Printre soluţiile pe care oamenii de afaceri consideră că trebuie luate urgent pentru a împiedica intrarea în colaps a unui număr mare de întreprinderi sunt: rambursarea TVA-ului în momentul plăţii facturilor; garantarea de către stat a creditelor pentru construirea de locuinţe până la 800.000 lei; intervenţia statului în finanţarea rapidă a lucrărilor de infrastructură şi a celor de termoizolare a locuinţelor; alocarea a minimum 0,5% din PIB pentru IMM-uri, generalizarea neimpozitării profitului reinvestit şi a dividendelor reinvestite pentru toate categoriile şi profilele de întreprinderi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite