Statul a încălecat oficial profesia de consultant fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie inedită, dar previzibilă la nou- înfiinţata Cameră a Consultanţilor Fiscali. Preşedintele instituţiei este, din această săptămână, Daniel Chiţoiu, nimeni altul decât şeful

Situaţie inedită, dar previzibilă la nou- înfiinţata Cameră a Consultanţilor Fiscali. Preşedintele instituţiei este, din această săptămână, Daniel Chiţoiu, nimeni altul decât şeful Fiscului (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). De asemenea, doi dintre cei cinci vicepreşedinţi sunt Bogdan Huţucă (vicepreşedinte ANAF), respectiv Elena Dascălu (secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor).

În ultimul an, tot mai multe voci au atras atenţia asupra fapului că statul încearcă să impună un monopol în organizarea profesiei (cu statut "liberal") de consultant fiscal. O hotărâre de guvern din august anul trecut stabileşte că activitatea de consultanţă fiscală poate fi exercitată numai de persoanele cu studii economice care au obţinut certificatul de atestare emis de Ministerul Finanţelor, în urma promovării unui examen, şi care sunt înregistrate la Camera Consultanţilor Fiscali.

Prin modul de organizare, opt din cei 15 membri ai Consiliului Superior al Camerei sunt reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Astfel, nu este o surpriză alegerea oficialilor de la Finanţe.

Dar situaţia este controversată, ridicând semne de întrebare privind conflictul de interese. Este ca şi cum un judecător ar fi în conducerea baroului de avocaţi.

Confidenţialitatea, în pericol?

"Aşa cum se prezintă lucrurile acum, se pare că profesia de consultant fiscal nu este una independentă, ci controlată direct şi nemijlocit de Ministerul de Finanţe atât prin conducerea Camerei, cât şi prin obligaţia de raportare", spune Gabriel Biriş, de la firma de avocatură Biriş-Goran. El arată că în următoarele săptămâni trebuie definitivat conţinutul raportului pe care consultantul trebuie să-l prezinte periodic Ministerului Finanţelor. "Sper că nu se va ajunge până acolo încât să se încalce confidenţialitatea relaţiei dintre consultant şi client. Dacă raportarea va fi foarte detaliată, atunci clienţii vor fi reticenţi să lucreze cu o casă de consultanţă fiscală".

Şi consultanţii admit că noua situaţie aruncă o lumină nefavorabilă asupra statutului profesiei. "Sigur că trebuie să colaborăm, consultanţii-Fiscul, pentru respectarea legilor. Dar faptul că ajungi să fii legat ca imagine de cei din <> este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa profesiei noastre. Aşa cum bătaie de joc au fost şi exemenele date la minister - examene făcute nu pentru a arăta ce ştii, ci pentru a te încurca", spune un consultant care a dorit să-şi păstreze anonimatul. El face aluzie la primele exemene organizate de Finanţe, în care numai 30 de candidaţi au fost admişi. După o serie de schimbări în organizarea exemenului, în acest moment sunt recunoscuţi circa 1.000 de consultanţi.

Şeful ANAF nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite