Statul riscă să forţeze falimentul Fortus Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul riscă să forţeze falimentul Fortus Iaşi
Statul riscă să forţeze falimentul Fortus Iaşi

Dispariţia combinatului ar extermina o întreagă industrie orizontală, mii de oameni rămânând astfel pe drumuri. Refuzând să eşaloneze datorii istorice de câteva milioane de euro, statul lichidează o afacere care ar aduce sute de milioane de euro şi ar păstra mii de locuri de muncă.

În industria grea, un loc de muncă activ înseamnă asigurarea altor 10-15 locuri de muncă din aşa-numita orizontală formată de companiile furnizoare de materii prime, energie, materiale, servicii conexe etc.

Aşa cum, de altfel, un combinat de utilaj greu asigură piaţă de desfacere pentru zeci de firme furnizoare mai mici, a căror producţie este astfel absorbită. Cam aşa stau lucrurile şi la Fortus Iaşi, un combinat care are 1.600 de muncitori proprii şi asigură piaţa de desfacere pentru cel puţin 50 de furnizori tradiţionali – firme în care lucrează mii, poate zeci de mii de muncitori.

Afacerile acestui combinat sunt, însă, serios încurcate din cauză că, în locul ştergerii sau eşalonării unor datorii istorice, instituţiile statului preferă vânzarea la bucată a activelor Fortus şi (mai ales) a terenurilor din patrimoniul acestuia.

Or, o asemenea... „soluţie“ ar duce inevitabil la dispariţia uzinei, adică la prăbuşirea unui întreg eşafodaj industrial, cu destrămarea reţelei de furnizori şi, nu în ultimul rând, punerea pe liber a câtorva mii de oameni. Cine şi-ar putea asuma închiderea Fortus Iaşi, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Moldovei?!

Filmul evenimentelor

Concret, la privatizarea din 2003 statul se angaja să şteargă datoriile istorice ale combinatului ieşean acumulate până atunci, iar cumpărătorul – Metalexportimport – să demareze un amplu program de investiţii pentru dezvoltare. Lucrurile au început să se mişte abia în 2006, când Consiliul Concurenţei acceptă ştergerea datoriilor acumulate, prin acordarea unui ajutor de stat.

În continuare, noul acţionar majoritar venit între timp la Metalexportimport a demarat, la finele anului 2007, programul de reabilitare constând în obţinerea de contracte ferme prin care asigura producţia pentru următorii ani şi, în general, câştiguri ce urmau să fie folosite pentru retehnologizare.

Trebuie spus că, în perioada 2003-2007, autorităţile nu au luat niciun fel de măsuri împotriva deţinătorului de atunci al Fortus, chiar dacă acesta nu a întreprins mai-nimic pentru redresarea combinatului. Însă, după instalarea, în 2007, a noului acţionar de la Metalexportimport, mai precis după ce acesta a investit efectiv 750.000 de euro în combinatul ieşean, autorităţile şi-au fixat ţinta pe noii investitori, declanşând un adevărat război cu aceştia.

Într-adevăr, lucrurile nu au mers după cum au fost planificate anterior pentru că, surpriză, Autoritatea de Administrare Fiscală (ANAF) Iaşi nu a recunoscut ştergerea datoriilor istorice, refuzând să avizeze chiar şi Ordinul Comun care avea la bază decizia Consiliului Concurenţei.

Proceduri complicate de recuperare

Mai mult, ANAF Iaşi a declanşat o complicată procedură de recuperare a acelor datorii, ajungându-se în final la desemnarea unui administrator judiciar care ar urma să se ocupe de... lichidarea combinatului Fortus. Acum, lichidatorul - „Sigma IMPURL“ SRL - cere nici mai mult, nici mai puţin, decât ca activele, terenurile şi diversele piese de inventar din patrimoniul Fortus Iaşi să se scoată la vânzare, dacă se poate cu bucata.

Cifrele din documentele pe care le deţinem arată că, pe de-o parte, „recuperarea“ prin lichidarea acestei afaceri ar aduce statului şi creditorilor, per total, mai puţin de 100 de milioane de euro, pe când continuarea investiţiilor ar aduce la Iaşi mai mult de 200 de milioane de euro şi – atenţie la acest „amănunt“! – păstrarea locurilor de muncă atât la combinat, cât şi la cei peste 50 de furnizori tradiţionali ai săi.

Patrimoniul trebuie reevaluat

Chestionat în legătură cu situaţia de la Iaşi, preşedintele Metalexportimport, Aleksandar Sekulovski, ne-a mărturisit că nu-şi explică de ce tocmai statul român se comportă atât de ostil faţă de Fortus.

„Noi avem creanţe perfect recuperabile asupra unor parteneri de pe pieţele internaţionale, pe care le-am cesionat în favoarea Fortus Iaşi. Contractul de privatizare şi documentaţia de la Consiliul Concurenţei prevede limpede ce trebuie făcut cu datoriile istorice, pe care nu noi le-am acumulat. Am realizat şi un export destul de substanţial în China, dar încă nu am încasat acei bani.

Per ansamblu, s-ar aduna cel puţin 200 de milioane de euro, astfel că e relativ simplu să continuăm activităţile şi toată lumea să fie mulţumită. Mi-e greu să-mi explic de ce autorităţile se agaţă de acele câteva zeci de milioane pentru a lichida această afacere care are perspective viabile de dezvoltare“, ne-a declarat Aleksandar Sekulovski.

El a mai adăugat că este practic obligatoriu ca activele Fortus să fie mai întâi reevaluate şi abia apoi scoase la vânzare. „În situaţia actuală a economiei şi a pieţei imobiliare, este de aşteptat ca statul să nu câştige mare lucru prin eventuala vânzare a valorilor din patrimoniul Fortus, iar beneficiarul principal al acelei aşa-zise recuperări nu ar fi nici statul, nici muncitorii“, conchide preşedintele Metalexportimport.

Perspective posibile la Fortus

-Scenariul pesimist

-Activele Fortus Iaşi ar fi scoase la vânzare fără a fi reevaluate, sumele astfel obţinute de către stat fiind derizorii faţă de anvergura afacerii.

-Transformarea Fortus într-o simplă speculaţie imobiliară ar lăsa pe drumuri 1.600 de salariaţi.

-Oprirea activităţilor de la Fortus ar însemna pierderea pieţei de desfacere pentru cel puţin 50 de furnizori tradiţionali, companii în care lucrează mii de angajaţi.

-Stabilitatea socială şi politică din regiune ar fi serios afectată, având în vedere că Fortus se numără printre primii trei mari angajatori din Iaşi.

-Scenariul optimist

-După o reevaluare judicioasă s-ar putea vinde acele componente care nu sunt utile în procesul de producţie.

-În favoarea Fortus Iaşi sunt deja cesionate creanţe de ordinul zecilor de milioane de euro.

-Combinatul de la Iaşi are o piaţă bine consolidată, astfel că şi furnizorii acestuia vor avea de lucru.

-Păstrarea locurilor de muncă la Fortus şi la furnizorii acestuia se încadrează în priorităţile declarate ale actualului guvern; pierderea locurilor de muncă, din cauze care ţin exclusiv de autorităţi, ar declanşa scandaluri greu de gestionat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite