Start pentru fondurile europene din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii pot depune proiecte pentru a obţine cofinanţări nerambursabile în valoare 1,3 miliarde de euro în 2008. Din martie până în septembrie, agricultorii pot depune proiecte pentru a

Fermierii pot depune proiecte pentru a obţine cofinanţări nerambursabile în valoare 1,3 miliarde de euro în 2008.

Din martie până în septembrie, agricultorii pot depune proiecte pentru a accesa fonduri europene. În cazul în care mai rămân bani, autorităţile vor mai organiza o sesiune de regularizare în luna noiembrie sau decembrie.


Ministerul Agriculturii a anuţat, ieri, startul depunerii de proiecte pentru fondurile europene aferente măsurilor privind renovarea şi dezvoltarea satelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, precum şi pentru modernizarea fermelor. Perioada de înscriere este eşalonată pe şase sesiuni, din martie şi până în luna august, urmând să fie organizată încă o sesiune în luna noiembrie sau decembrie, în funcţie de fondurile rămase nealocate.


Negocieri cu băncile pentru dobânzi avantajoase


Valoarea fondurilor destinate celor trei măsuri este în prima sesiune de 195 milioane de euro, iar în total de 1,3 miliarde, din care 80% sunt bani europeni şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat. Cofinanţarea europeană a proiectelor este de cel mult 75% în cazul firmelor şi poate urca până la 100% în cazul comunităţilor locale.


În prima sesiune, valoarea fondurilor va fi de 103,7 milioane euro destinate renovării şi dezvoltarea satelor, 57,8 milioane euro vor fi alocate modernizării fermelor şi 33,3 milioane euro sunt pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere.

Pentru fiecare dintre cele trei măsuri în parte sunt specificate condiţiile de eligibilitate. Potenţialii beneficiari trebuie să organizaţi juridic, cel puţin ca persoane fizice autorizate. Spre deosebire de accesarea fondurilor SAPARD, oficialii de la Agricultură au încercat să reducă din numărul de avize, iar criteriile de selecţie ale proiectului depus sunt destul de lejere.

Un fermier va trebui să obţină 20 de puncte din 100 pentru a se califica, iar în cazul în care într-o sesiune sunt depuse mai multe proiecte vor fi selectate doar cele care vor întruni cele mai mai multe puncte. După ce proiectul este aprobat, fermierul poate solicita un avans de 10%, iar restul de bani îi va primi după finalizarea lucrărilor. Pentru cei care nu dispun de banii necesari derulării proiectelor, oficialii de la Ministerul Agriculturii vor negocia cu băncile realizarea unor produse de finanţare.

Astfel, ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni pe 7 martie reprezentanţii principalelor bănci de la noi pentru a discuta eventuale forme de finanţare destinate fermierilor.

La discuţii vor fi invitate în primă fază bănci mari, precum BRD, BCR, Raiffeisen, Bancpost, CEC sau Carpatica, iar după aceea vor urma discuţii şi cu bănci mai mici. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Cornelia Harabagiu, în cazul derulării proiectelor SAPARD, fermierii au beneficiat de credite cu dobândă de 5% şi cu perioade de graţie la rate în unele cazuri şi de 5 ani. Nu pot fi negociate însă şi comisioanele care nu vor fi rambursate, acestea fiind considerate cheltuieli neeligibile.


De asemenea, există o schimbare la nivel de garantare a acreditelor. Aceasta va fi făcută de către Fondul de Grantare Rurală, Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi de către Fondul Român de Garantare a Creditelor. Fermirii vor garanat doar avansul primit, însă nu va mai fi nevoie de garanţie imobiliară, căci acum pot fi folosite chiar bunurile cumpărate din avans.

Fonduri pentru un sfert din fermieri


În ceea ce priveşte atractivitatea fondurilor europene pentru fermieri, ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, consideră că aceasta este destul de bună chiar dacă, potrivit unor studii, doar 25% din agricultori s-au arătat interesaţi în accesarea lor. În România există 3,4 milioane de gospodării agricole şi, potrivit sondajelor, doar 1,2 milioane dintre acestea şi-au declarat intenţia de a accesa fonduri europene.


Dacian Cioloş consideră procentul destul de bun şi spune că Franţa realizează o agricultură performată cu doar 600.000 de ferme. Valoarea investiţiilor pentru care agricultorii vor depune proiecte porneşte de la 5.000 de euro şi poate ajunge până la 6 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite