Spaţiile logistice, extinderi susţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arad, Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Suceava sunt marile oraşe care prezintă interes pentru dezvoltatorii de pe acest segment. Într-o piaţă aproape blocată, două dintre cele mai mari companii de profil au anunţat lansarea a încă cel puţin şase parcuri logistice.

Cinci mari oraşe sunt vizate pentru dezvoltarea noilor parcuri logistice: Aradul şi Timişoara în zona de vest a ţării, Iaşiul şi Suceava, în zona de nord-est şi Sibiul, unde vor fi construite alte două spaţii de acest tip.

„Nu ne oprim aici, la proiectele în derulare, respectiv dezvoltarea proiectelor logistice atât în Bucureşti (proiectul A1) cât şi în ţară (Cefin Logistic Park Arad). Căutăm chiriaşi şi parteneri financiari pentru alte proiecte similare în Iaşi, Suceava, Timişoara şi Sibiu“, afirmă Geo Mărgescu, managing director al Cefin Real Estate România.

Şi o altă companie de profil, Gebruder Weiss România, este interesată de Arad şi Sibiu. „Compania a achiziţionat un lot de teren în Arad unde urmează să construiască un nou terminal propriu.

De asemenea, la Sibiu, firma este în fază de finalizare a negocierilor şi semnării unui acord pentru achiziţionarea unui alt lot de teren, pentru construcţia unui terminal pentru cross docking“, spune Viorel Leca, directorul general al Gebruder România.

Previziuni pozitive pe termen mediu

Deşi piaţa de spaţii logistice a cunoscut o scădere normală pentru condiţiile actuale, în prezent aceasta se află într-un moment de echilibru. „În ciuda crizei, piaţa de profil este relativ stabilă, iar datorită tandemului cerere scăzută/livrări mai reduse, chiriile au rămas la acelaşi nivel comparativ cu anii precedenţi, aproximativ 4-4,5 euro pe metru pătrat“, explică Geo Mărgescu.

Specialiştii cred că acest segment al pieţei de real estate din România este unul dintre cele mai puţin afectate de criza financiară globală, chiar dacă scăderile au fost, totuşi, destul de mari. „Eu sunt de părere că piaţa de spaţii logistice este cel mai puţin afectată de recesiune şi va rămâne echilibrată pe termen mediu.

Cred că începerea unor proiecte noi se va face cu mai multă precauţie, nu vom mai avea proiecte «speculative» demarate fără un număr suficient de chiriaşi. Construcţia parcurilor logistice va continua fără îndoială, ritmul însă va fi diferit“, spune reprezentantul Cefin.

Valorificarea,cuvântul de ordine

De asemenea, preţurile din piaţa imobiliară, care au scăzut mult în ultima perioadă, pot atrage firmele de profil spre achiziţii. „Există companii ale căror domenii de activitate le încurajează să ia decizia de a investi acum, deoarece preţurile sunt «atractive» şi cei care au lichidităţi şi un plan de extindere a producţiei sau a logisticii sunt avantajaţi“, spune Viorel Leca.

Pentru firmele deţinătoare de astfel de spaţii, cuvântul de ordine va fi, cel puţin pentru următoarele luni, valorificarea. „Probabil pentru următoarea perioadă planurile firmelor de profil vor avea în vedere valorificarea spaţiilor deja construite şi care au rămas necontractate ca urmare a scăderii volumelor în schimburile comerciale internaţionale şi în producţia firmelor“, susţine Leca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite