Spaţiile mici pot fi fentate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi banal, trucul oglinzilor ce conferă senzaţia de spaţiu este încă frecvent utilizat. O mare parte din apartamentele vechi au dimensiuni care îţi induc o stare de sufocare.

Puteţi apela, însă, la diverse trucuri pentru a crea iluzia de spaţiu şi a scăpa de acest impediment. Dacă v-aţi orientat spre achiziţia unui astfel de spaţiu sau locuiţi în el, vrând-nevrând, este indicat să apelaţi la toate resursele posibile măcar pentru a crea o iluzie vizuală de spaţialitate.

image

Soluţiile disponibile nu sunt deloc costisitoare. Sunt doar elemente simple care se pot dovedi în acest caz de un real succes. Un perete placat cu oglindă se poate face cu câteva sute de lei.

Pe piaţă sunt disponibile şi soluţii extrem de costisitoare. Un perete luminat, placat cu corian translucid, termoformat şi cu frezări, poate ajunge la zeci de mii de lei.

Magia oglinzilor

Cea mai banală variantă disponibilă o reprezintă oglinda. „Este foarte bine ştiut că dacă avem o cameră mică putem să amplasăm oglinzi de diferite forme pentru a da iluzia că spaţiul este unul mult mai mare.

Ele ar trebui amplasate lângă o sursă de lumină naturală pentru ca reflexia acesteia să se răsfrângă asupra pereţilor încăperii”, spune Andreea Speranţa, project manager Art Deco Zone.

Şi lumina artificială joacă un rol important. „Lumina indirectă sau fantele de lumină pun în valoare componentele volumului camerei”, spune arhitectul Alex Adam.

image

Dacă avem un dormitor comunică cu livingul printr-un hol putem înlocui acel perete cu unul tip cortină din sticlă, lăsând astfel loc să intre lumina naturală.  Folosirea frecventă a materialelor translucide se impune.

 „Se vor evita culorile de calde sau închise şi texturile foarte pronunţate pe suprafeţe mari”, spune Adam. Când vine vorba de înălţimea încăperilor soluţiile sunt unele specifice.

„Dacă înălţimea camerei nu este foarte generoasă  putem folosi tapet stripes”, declară Speranţa. În momentul în care avem un spaţiu mic trebuie luată în calcul amplasarea mobilierului într-un mod strategic.

„Recomandăm ca mobilierul să fie unul modular pe verticală făcând depozitarea în sus şi lăsând mult spaţiu de trecere”, spune Speranţa. „Mobilierul trebuie desenat sau ales astfel încât să nu aglomereze spaţiul în mod inutil, să rezulte un raport ideal între spaţiul ocupat şi utilitatea lui”, recomandă şi arhitectul Alex Adam.

Soluţii în funcţie de cameră

image


Pentru fiecare încăpere este indicat să se apeleze la o soluţie personalizată. „Dacă avem un hol sau o cameră îngustă atunci putem picta peretele din capăt cu o culoare mai închisă decât cea a pereţilor laterali”, sfătuieşte specialistul Art Deco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite