Soluţii de eliminare a igrasiei şi mucegaiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele profesionale pot fi închiriate  de la firme de profil
Aparatele profesionale pot fi închiriate de la firme de profil

Dezumidificarea presupune atât refacerea finisajelor, cât şi achiziţia unui aparat special. Pe piaţă au apărut nenumărate produse pe care comercianţii le recomandă ca fiind soluţii infailibile, dar care au mai mult scop preventiv.

Locuitorii apartamentelor din blocuri vechi se confruntă deseori cu o problemă greu de rezolvat: igrasia, care atrage după ea şi mucegaiul.
Cum poţi scăpa de aceste neajunsuri ? „La un perete cu igrasie sau mucegai sunt necesare patru etape de execuţie a lucrărilor", explică Vasile Ciucă, reprezentant al companiei Faby Finisaje.

Prima dintre ele este decaparea zonei, operaţiune care se face la 60 de centimetri de sol. Urmează tratarea peretelui cu soluţii speciale, prin injectare sau impregnare. Varianta potrivită este aleasă în funcţie de cât de tare este afectată zidăria. Se tencuieşte peretele cu adezivi speciali care se lasă o zi să se usuce. Abia ultima etapă este aplicarea soluţiei hidroizolante în două straturi. „Soluţiile hidroizolante permit respiraţia zidurilor şi asigură viabilitatea şi utilitatea spaţiilor", spune Ciucă.

Soluţii profesionale

O altă modalitate de a scăpa de mucegai si mai ales pentru a optimiza umiditatea aerului este uscarea apartamentului, a casei sau a beciului cu un dezumidificator de aer. Totuşi, această soluţie este mult mai eficientă dacă vine în completarea lucrărilor de refacere a finisajelor.

Dezumidificatoarele casnice, care pot fi găsite în magazinele de profil la preţuri care nu depăşesc câteva sute de lei, sunt eficiente, cred specialiştii, doar dacă pereţii nu sunt foarte afectaţi, iar umezeala provine doar din aer şi nu din structura construcţiei.

„Dezumidificatoarele uzuale sunt recomandate pentru încăperi predispuse la umiditate din cauza infiltraţiilor din fundaţii sau acoperişuri, condens excesiv din cauza termoizolaţiei necorespunzătoare sau  activităţi care sunt însoţite de eliminări semnificative de vapori, adică uscarea de  haine, gătit, băi fără aerisire sau ventilaţie", spune Dan Petrindean, administrator al companiei Prof Tech Consulting.



Un aparat profesional costă peste 700 de euro, dar poate extrage apa din profunzimea tencuielilor şi a şapelor.  Pe piaţă există companii care închiriază astfel de sisteme pentru uscarea locuinţei, lucru care duce la dispariţia igrasiei.

„Pentru o locuinţă de dimensiuni medii, de aproximativ 60 - 70 de metri pătraţi, timpul de uscare este de obicei de 10-14 zile, iar costul de închiriere este de aproximativ 160 - 220 de euro fără tva", exemplifică Dan Petrindean.

Scump nu este egal cu eficient

Modul de funcţionare al acestui tip de echipament este simplu: aerul este aspirat de un ventilator puternic, după care este trecut printr-un sistem de evaporare - condensare, fără a-i modifica temperatura. Aparatul are încorporat un sistem de control al umidităţii.

Cele mai moderne modele de dezumidificatoare beneficiază şi de un sistem de filtrare a aerului, care reţine praful şi elimină mirosurile neplăcute.

„În cazul în care optati pentru achiziţia unui dezumidificator ţineti cont de următoarele caracteristici: capacitatea de dezumidificare, volumul de aer circulat pe oră, consumul de kilowaţi, nivel de zgomot.

Căutaţi mai multe oferte şi alegeţi produsul unei firme de renume, dar nu neapărat cel mai scump aparat", recomandă Petrindean. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite