Soluţii verzi de încălzire a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investiţie de 20.000 de euro este preţul care vă scapă de necazurile gazului rusesc

Pompele de căldură sau panourile solare nu mai sunt de mult un lux. Dacă aveţi o casă de dimensiuni mari, există şanse ca investiţia să fie amortizată şi în trei ani.

„Este vorba despre o investiţie care nu e accesibilă oricui, exact ca o maşină, dar odată alocaţi aceşti bani, se ajunge şi la 100 de euro încălzirea pe an pentru o casă de circa 100 de metri pătraţi”, declară Daniel Decebal, administrator IPD TEC, distribuitor de pompe de căldură şi panouri solare.

Acesta crede că în domeniul resurselor de energie verzi doar panourile fotovoltaice sunt produse dezavantajoase, având în vedere costurile mari de instalare. Odată luată decizia de a realiza o astfel de investiţie, ar trebui să aveţi puşi deoparte ceva bani.

 Costurile medii presupuse de instalarea unor pompe de căldură cu elementele adiacente variază între 100 şi 120 de euro pe metrul pătrat încălzit. În cazul în care clădirea este mai mică, sunteţi mai dezavantajat. Astfel, pentru o locuinţă de 100 de metri pătraţi în care vă va fi instalat un sistem de încălzire prin pardoseală, va trebui să plătiţi aproximativ 18.000 de euro.

Căldura din pământ, scumpă cât un Volvo

Cu aceşti bani aţi putea la fel de mine să vă procuraţi una dintre maşinile constructorului suedez, doar că în cazul pompelor, banii vin înapoi într-un timp relativ scăzut. „Perioada medie de amortizare a investiţiei este de cinci ani, dar în funcţie de suprafaţa imobilului, aceasta poate fi redusă şi la jumătate”, explică Decebal. Şi la montarea pompelor economisiţi serios pentru case spaţioase.

Dacă pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi veţi investi 18.000 de euro, la 200 de metri pătraţi ajungeţi la costuri totale de 22.000 de euro. Costurile anuale cu încălzirea după montarea acestor centrale ajung la circa 400 de euro pentru case cu o suprafaţă cuprinsă între 200 şi 400 de metri pătraţi.

Panourile solare sunt folosite ori pentru încălzirea apei, ori în tandem cu alte soluţii de încălzire. Pentru o casă mică puteţi pune panouri de 5.000 de euro. Dacă doriţi ca acestea să asigure şi încălzirea camerelor, mai aveţi nevoie de circa 1.500-2.000 de euro. Panourile pot fi folosite şi pentru reducerea consumului de gaze.

Soarele are nevoie de ajutor

Baxi  comercializează panouri solare la pachet cu alt produs, respectiv centralele pe condensare. Costurile instalaţiei solare variază între 2.500 şi 3.500 de euro.

Cu panourile adăugate la instalaţia deja existentă, veţi obţine o reducere a costurilor pentru prepararea apei calde cu până la 60% pe an, iar pentru încălzirea locuinţei, cu până la 40%. Baxi estimează că, pentru zece ani, economiile vor varia între 917 euro şi 1.600 euro, în funcţie de panourile utilizate.

5 ani este perioada în care aceste investiţii pot fi recuperate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite