Soarele micşorează factura la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele micşorează  factura la întreţinere
Soarele micşorează factura la întreţinere

Investiţia într-un sistem cu panouri solare se recuperează în minimum trei ani.Chiar dacă la prima vedere investiţia într-un panou solar pare a fi un lux, un astfel de efort financiar merită să fie făcut. Investiţia aduce economii la întreţinere de până la 30%.

Pentru o casă de 120 de metri pătraţi cu două băi, în care locuiesc patru persoane, un sistem solar de bază, cu un panou cu rezervor de 150 de litri, care poate fi utilizat doar pentru prepararea apei calde, costă aproximativ 1.500 euro, inclusiv manopera de instalare.

Varianta de vârf , cu două panouri, boiler de 200 litri pentru preparare apa caldă şi aport la încălzire de maximum 20% costă în jur de 4.500 de euro.

„Astfel de instalaţii scad semnificativ costurile de întreţinere, de exemplu primul model duce la o economie de 15%, iar cu al doilea factura poate scădea cu aproximativ 30%”, spune George Dumitrescu, director Academia Romstal Impex, parte a companiei Romstal.

Utilizări multiple

Principiul de funcţionare al panourilor solare se bazează pe un tub captator de formă cilindrică, din sticlă, al cărui rol este conversia energiei solare în căldură şi transmiterea acesteia către un schimbător de căldură.

Apa caldă obţinută poate fi utilizată ca atare, sub formă de apă caldă menajeră sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere într-un acumulator. În cazuri mai rare, se poate utiliza şi ca agent termic pentru încălzire.

Panourile solare sunt ideale pentru încălzirea apei din piscine. În România, panourile solare pot fi amplasate pe întreg teritoriul, eficienţa maximă fiind obţinută pe litoral şi în zonele de câmpie şi deal – Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana şi Moldova – care beneficiază de un număr mai mare de zile senine pe an.

„Statistic vorbind, numărul de zile din an în care este posibilă utilizarea energiei solare este de 150. Înmulţit cu o medie de 8 ore cu soare pe zi, rezultă un total anual de peste 1.000 de ore în care se poate beneficia de energia solară”, explică Dumitrescu.

Eficienţa depinde de amplasare

Panourile pot fi amplasate pe acoperişuri orizontale, tip terasă, pe învelitori înclinate,  pe faţada clădirilor sau chiar direct pe sol. „Ele pot fi montate inclusiv pe acoperişuri vechi, fiind potrivite pentru toate tipurile de învelitori convenţionale”, spune  Mircea Dumitru, director de vânzări şi marketing Bramac România. 

Totuşi, pentru un maxim de eficienţa în ceea ce priveşte procentul de radiaţie solară recuperată, modul şi locul de amplasare au o importanţă deosebită. Specialiştii Romstal recomandă montajul cu faţa spre sud, cu o abatere în plan orizontal de maximum 60 de grade, în locuri ferite de umbră pe toată durata zilei.

În plan vertical, poziţia optimă este de 45 de grade faţă de orizontală, dar se pot monta în plaja 30-70 de grade. „Nu există, în schimb, un unghi de montaj optim al tubului captator, întrucât poziţia soarelui se schimbă pe parcursul unei zile”, spune Dumitrescu.

Un astfel de sistem solar este indicat ca şi supliment la încălzirea centralizată, dar pe piaţă există şi modele mai complexe, al cărui aport la încălzire este mult mai mare, dar care au preţuri de câteva zeci de mii de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite