Silviu Prigoană: "Vând tot şi intru în politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Prigoană vrea să se retragă din business şi să se concentreze asupra politicii. După ce a vândut sau şi-a cesionat deja participaţiile la mai bine de jumătate din companiile la care

Silviu Prigoană vrea să se retragă din business şi să se concentreze asupra politicii. După ce a vândut sau şi-a cesionat deja participaţiile la mai bine de jumătate din companiile la care era acţionar, omul de afaceri nu se opreşte aici. Pe lista sa se află inclusiv Rosal Grup, companie în care deţine 60%.

Deşi a primit până acum două oferte "consistente", de 150 şi 200 milioane de euro, le-a refuzat cu hotărâre. Spune că va vinde pentru cel puţin 250 de milioane de euro. Pentru Etno TV şi Taraf TV, posturile muzicale de nişă la care deţine 40% din acţiuni, vrea să obţină un total de 30 de milioane de euro. "În economia de piaţă, totul este de vânzare, la preţul corect", declară Prigoană.

Numai pe firma Rosal vrea să obţină cel puţin 250 de milioane de euro

Silviu Prigoană intenţionează să vândă sau să cesioneze fiilor săi participaţiile la cele aproximativ 25 de companii la care mai este acţionar.

După jumătate de oră de aşteptare, Silviu Prigoană soseşte la sediul firmei vorbind la telefon. Ne face semn din ochi să-l urmăm. Se instalează comod, la o înălţime psihologică convenabilă, cu câţiva centimetri mai sus decât cele două fotolii din faţa biroului său masiv.

Preţ de câteva minute, continuă să preia apelurile care se succed încontinuu. Într-un final, îşi aşază mobilul de ultimă generaţie pe masă, gata să răspundă la întrebări. "Am îmbătrânit, acum intru în politică", ne confirmă zvonul care circulă de ceva vreme în ceea ce-l priveşte.

În economia de piaţă, totul e de vânzare

Cum se vor împăca, de acum încolo, treburile politice cu toate afacerile pe care le are? Nicicum, după câte se pare. Aceasta, pentru că Prigoană intenţionează să iasă din mediul de afaceri autohton. "Vreau să mă retrag.

Vreau să fac asta de vreo trei ani, dar nimeni nu mă crede", ne mărturiseşte, cu un ton în spatele căruia se ghiceşte un relaxat "am să v-arăt eu vouă". "Vând tot şi intru în politică", ne aruncă din nou, în cazul în care n-am înţeles bine. Ce nu va putea să dea va cesiona copiilor. "În economia de piaţă, totul e de vânzare, la preţul corect", subliniază însă, sigur pe el.

A refuzat 200 de milioane de euro

Până la ora actuală, din cele 74 de companii la care deţinea acţiuni a dat mai mult de jumătate, iar acum a rămas doar cu participaţiile la 20-25 dintre ele. În ceea ce priveşte preţurile de vânzare, e cât se poate de hotărât să joace tare.

Când dai o companie, argumentează el, nu vinzi doar activele propriu-zise, ci şi vadul comercial al acesteia - numărul de abonaţi, de utilizatori etc. Acesta este motivul pentru care ţine strâns de preţul pe care intenţionează să-l obţină pentru Rosal Grup, din care deţine 60%.

Ne mărturiseşte că, până acum, a primit o ofertă de 150 milioane de euro, pe care a refuzat-o. A negociat chiar şi pentru 200 de milioane, însă condiţia ar fi fost ca managementul companiei să rămână acelaşi, timp de cinci ani. A refuzat din nou, pentru că el vrea să termine cu tot. "Când o să primesc 250 milioane de euro pe Rosal, am dat cheile şi gata", declară autoritar Prigoană.

Vânzarea Etno Tv şi Taraf, în negocieri

Aceeaşi strategie intenţionează s-o aplice şi în cazul celorlalte afaceri pe care le deţine. Pentru posturile de nişă Etno TV şi Taraf, din care deţine 40%, vrea să obţină cel puţin 30 de milioane de euro. "Cu multe companii suntem în faza de prospecţie.

Deocamdată, îi las să se distreze", precizează. Adaugă aici că evaluarea pe care o vor face concurenţii pentru posturile menţionate nu are o legătură concretă cu realitatea, pentru că el nu vinde doar postul, ci valoarea acestuia pe piaţă, care e determinată de publicul potenţial. Tehnica "acceptă sau pleacă" a fost aplicată cu succes de Prigoană şi în cazul celorlalte posturi la care deţinea participaţii.

"Piaţa imobiliară trage toate serviciile în jos"

A reuşit astfel să obţină cât a cerut, deşi ofertele iniţiale erau mult mai mici: 64 milioane de euro pentru Max TV şi 10 milioane de euro pentru TeleSport.

În spatele deciziei lui Silviu Prigoană de a-şi lichida toate afacerile se ascunde o viziune sumbră asupra economiei româneşti - totul pornind de la criza din real estate. "Piaţa imobiliară trage toate serviciile în jos.

Piaţa este blocată din septembrie anul trecut şi acum începe declinul", spune. În momentul de faţă, consideră viitorul om politic, valul crizei internaţionale loveşte în plin România. "Astea sunt efectele globalizării, dar lumea nu pricepe", explică Prigoană.

"Etichetele de vânzare de pe blocuri şi fluturaşii distribuiţi la metrou sunt primele semne de îmbolnăvire a pieţei", notează el. În ceea ce-l priveşte, Prigoană pare pe deplin asigurat. Nu se consideră un om de afaceri, ci, mai degrabă, "un personaj".

"Businessman e cel care ia o afacere de la început şi o duce până la capăt. În rest, toţi sunt conjuncturali, inclusiv eu", explică. În acest context, Prigoană nu se sfieşte să declare: "Sunt pregătit pentru orice. Nu iau hotărâri pe termen scurt".

Independent sau din partea PDL

Silviu Prigoană spune că vrea să candideze pentru Camera Deputaţilor, la circumscripţia sectorului 3. PDL va fi, cel mai probabil, partidul pentru care va opta. Există însă şi posibilitatea unei candidaturi independente, în cazul în care această grupare politică nu va avea un loc disponibil pentru respectivul sector. Care sunt motivele pentru care s-a hotărât în sfârşit să candideze? Nimic altceva decât faptul că s-a săturat să tot aştepte ca politicienii să facă lucrurile de care are nevoie - s-a decis aşadar să ia el însuşi taurul de coarne.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite