Sidex dă oxigenul germanilor de la Linde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german Linde a încheiat cu ArcelorMittal un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze industriale, care include construcţia, la combinatul siderurgic de la Galaţi, a unei

Grupul german Linde a încheiat cu ArcelorMittal un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze industriale, care include construcţia, la combinatul siderurgic de la Galaţi, a unei instalaţii de separare a aerului şi modernizarea activelor existente, proiect de peste 100 milioane de euro.

Lucrările vor începe la mijlocul acestui an, iar noua staţie de separare a aerului va produce 2.000 de tone de oxigen pe zi, precum şi cantităţi mai mici de nitrogen şi argon, a anunţat, marţi, Linde Group. Compania germană menţionează că implementarea modernizărilor va începe imediat după preluarea în concesiune a activităţilor de gaze industriale.

Oficialii ArcelorMittal Galaţi au anunţat, la începutul lunii aprilie, că grupul va externaliza operaţiunile care nu sunt esenţiale pentru producerea de oţel, în vederea reducerii costurilor şi concentrării investiţiilor pe domeniul principal de activitate. În acest sens, primul pas viza externalizarea fabricii de oxigen, care urma să fie concesionată, pentru o perioadă de peste 20 de ani, către o companie din sectorul gazelor industriale.

Următoarea etapă va fi externalizarea fabricii de var, care ar putea fi concesionată unei companii internaţionale din domeniu. "Externalizarea activităţilor secundare către companii de top din respectivele sectoare ne va ajuta să creştem eficienţa combinatului", a declarat directorul general al combinatului, Augustine Kochuparampil, într-un comunicat remis marţi agenţiei Mediafax.

Investiţii de 1,5 miliarde de dolari

ArcelorMittal are un plan de investiţii de 1,5 miliarde de dolari pe următorii cinci-şase ani la Galaţi, pentru creşterea calităţii produselor şi a capacităţii de producţie. Linde Group, cu activităţi în sectorul gazelor industriale şi ingineriei, are peste 50.000 de angajaţi, în aproape 100 de ţări. În anul financiar 2007, grupul a avut vânzări de 12,3 miliarde de euro, în creştere cu 13,9%, şi un profit operaţional mai mare cu 18,1%, de 2,4 miliarde de euro.

Linde are activităţi şi în România, prin subsidiara Linde Gaz România. ArcelorMittal este cel mai mare grup siderurgic la nivel global, cu peste 310.000 de angajaţi în 60 de ţări. Compania controlează în România combinatele siderurgice de la Galaţi, Roman (ArcelorMittal Tubular Products Roman), Hunedoara (ArcelorMittal Hunedoara) şi Iaşi (ArcelorMittal Tubular Products Iaşi), filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction (AMC), precum şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.

Vânzările ArcelorMittal în România s-au cifrat anul trecut la 1,33 miliarde de dolari, cu 27% sub nivelul de 1,84 miliarde de dolari înregistrat în 2006, fiind al doilea an consecutiv de declin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite