Septembrie de cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Septembrie de cinci stele
Septembrie de cinci stele

Deschiderile unităţilor de producţie din această lună ale companiilor Pepsi, Ford şi InterAgro ar putea contribui la îmbunătăţirea ratingului de ţară. Finalizarea în acelaşi timp a unor investiţii de proporţii va atrage atenţia companiilor străine asupra mediului de business din România, cred analiştii financiari.

În timp ce doar în primul semestru al anului au fost radiate, din cauza crizei financiare, peste 115.000 de firme, în luna septembrie au fost inaugurate trei mari proiecte, în urma unor investiţii totale de aproape o jumătate de miliard de euro.

În această lună, Ford a pornit producţia de maşini la Craiova, Pepsi a deschis cea mai mare fabrică a companiei din Europa la Dragomireşti, judeţul Ilfov, iar grupul InterAgro a finalizat o unitate de producţie de bioetanol la Zimnicea, în urma unei investiţii de peste 82 de milioane de euro.

Pe lângă acestea se adaugă şi investiţia de un milion de euro a companiei Helvetansa în cel mai mare magazin de lux din România. Faptul că toate proiectele au fost finalizate aproape în acelaşi timp, au atras atenţia străinilor asupra mediului economic din ţara noastră şi vor contribui la creşterea ratingului de ţară.

„Aceste trei investiţii, realizate de trei companii foarte mari, renumite la nivel internaţional, vor întări aşteptările pozitive cu privire la economia internă. Ratingul de ţară va creşte substanţial datorită acestor proiecte“,crede Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Un alt efect al demarării celor trei fabrici este crearea de locuri de muncă. În fabrica Ford de la Craiova lucrează, în prezent, 3.900 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să ajungă la 7.000 până în anul 2011. InterAgro a angajat aproximativ 150 de oameni, iar la Pepsi activează, momentan, 70 de salariaţi, iar până în 2011, în fabrica de la Dragomireşti, cea mai mare unitate de producţie a Pepsi din Europa, vor lucra 300 de români.

Pe lângă forţa de muncă nou creată, investiţiile vor avea o contribuţie semnificativă pentru bugetele locale. „Faptul că Pepsi şi-a deschis fabrică la noi în localiate este foarte important, deoarece impozitul va fi încasat de primărie“, spune Gheorghe Socol, primarul comunei Dragomireşti.

Perioadă prielnică pentru proiecte noi

image

Fabrica din Dragomireşti produce, în prezent, doar Lipton



„Acestea sunt investiţii demarate în urmă cu un un an – doi. E bine că s-au finalizat, dar asta nu înseamnă că se apropie ieşirea din criză, având în vedere că investiţiile în România au scăzut, de la începutul anului, cu aproximativ 40%“, spune Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Totodată, el consideră că această perioadă de recesiune este propice pentru a demara noi proiecte. „În perioade de criză este benefic să investeşti pentru că terenurile, utilajele sau forţa de muncă sunt mult mai ietine decât de obicei“, a conchis reprezentantul GEA.

Coca-Cola închide două fabrici

Coincidenţă sau nu, tot în această lună există şi companii care au anunţat că vor închide fabrici în România. Un astfel de exemplu este Coca-Cola care, a doua zi după ce rivalul său Pepsi a deschis unitatea din Dragomireşti, a anunţat că va închide fabrica de băuturi răcoritoare din Iaşi şi va muta producţia în Republica Moldova. Totodată, Coca-Cola va închide şi fabrica de apă minerală Dealu Floreni din judeţul Suceava şi va transfera producţia la unitatea din Poiana Negri.

Bani americani

image

Producţia de bioetanol se face chiar pe malul Dunării


Din cele trei proiecte lansate în această lună, două beneficiază de finanţare americană: fabrica Ford de la Craiova şi unitatea de producţie Pepsi din Dragomireşti.

Potrivit oficialilor Ford, investiţia companiei americane în România, în perioada 2008-2012, va atinge valoarea de 675 de milioane de dolari. După anul 2012, la Craiova se vor asambla aproximativ 300.000 de vehicule şi 300.000 de motoare.

De asemenea, Pepsi a investit, până acum, la Dragomireşti, 85 de milioane de dolari, urmând ca până în 2011, valoarea proiectului să ajungă la 150 de milioane de dolari. Acum, în noua unitate funcţionează doar o linie de producţie, care fabrică doar ceaiuri Lipton.

 Până în 2011, la Dragomireşti se vor produce şi sucuri Prigat, precum şi băuturi răcoritoare carbonatate din portofoliul Pepsi. Fabrica ilfoveană va creşte cu 30-35% capacitatea de producţie a companiei americane în
România.

image

Aceste trei investiţii străine vor întări aşteptările pozitive cu privire la economia internă.

image


Florin Pogonaru
preşedinte AOAR

Cresc exporturile

Majoritatea utilitarelor Ford Transit Connect produse la Craiova vor fi exportate în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, aproximativ 25% din producţia anuală de 100.000 de tone de bioetanol de la Zimnicea va fi vândută în străinătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite