Semnal de alarmă: cresc restanţele la buget ale IMM-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la un trimestru la altul, se îngroaşă numărul noilor rău-platnici, comparativ cu al celor care ies de pe lista neagră a Fiscului. Motorul economiei, cum mai sunt "alintate"

De la un trimestru la altul, se îngroaşă numărul noilor rău-platnici, comparativ cu al celor care ies de pe lista neagră a Fiscului.

Motorul economiei, cum mai sunt "alintate" întreprinderile mici şi mijlocii, începe să "tuşească". Ultimul raport al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că statul pierde mai mulţi bani de la "cei mici" decât recuperează de la "cei mari". Soldul negativ creşte dacă luăm în calcul şi datoriile şterse în cazul marilor contribuabili.

Potrivit calculelor realizate de ANAF pe baza datelor actualizate de pe lista contribuabililor-persoane juridice care înregistrau obligaţii faţă de bugetul de stat la sfârşitul trimestrului al doilea, obligaţiile restante totale ale marilor contribuabili se ridicau la 4,58 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o scădere de 152,37 milioane lei (3,2%) faţă de sfârşitul primului trimestru al anului.

În aceeaşi perioadă însă, datoriile la bugete ale contribuabililor mici şi mijlocii (fără microîntreprinderi şi companiile aflate în falimet) se ridicau la 10,8 miliarde, în creştere cu 369 milioane (3,5%). Se continuă astfel situaţia înregistrată la sfârşitul primului trimestru, când restanţele IMM-urilor creşteau cu 4,68%, comparativ cu sfârşitul lui 2006. Astfel, statul este pe cale să piardă aproape toată suma pe care reuşise s-o recupereze de la datornicii mici şi mijlocii în ultimul trimestru al anului trecut (997 milioane lei).

Sursa citată arată că, din cele cei 119.363 contribuabili mici şi mijlocii publicaţi pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor la date de 27 aprilie, un număr de 23.784 au achitat integral obligaţiile restante la bugetul de stat şi au ieşit de pe site, dar, în ultimele trei luni, pe listă au mai intrat alţi 27.270 de contribuabili. Situaţia se repetă în cazul datoriilor la celelalte bugete (pensii, sănătate, şomaj) - mai mulţi intraţi pe listă decât ieşiţi.

E interesant de văzut ceea ce s-ar putea numi fenomenul inversării de trend - dacă de la începutul anului scad datoriile neplătite în cazul marilor datornici, cresc în cazul celor mici. În schimb, în ultimul trimestru al anului, creşteau datoriile celor mari şi scădeau la cei mici. Fenomenul se înregistrează tocmai în perioada în care statul a început să şteargă datorii, după modelul cunoscut (vezi cazul curăţării de datorii a Termoelectrica, după cum "Adevărul" a prezentat săptămâna trecută).

OPINIA ANALISTULUI

"Mare parte din IMM-uri sunt axate pe export, iar statistica arată o scădere a exporturilor, pe fondul aprecierii leului. Astfel, tot mai multe IMM-uri pot întâmpina probleme la plata datoriilor", consideră Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată. "În plus, a crescut gradul de îndatorare la bănci a întreprinderilor, iar acestea plătesc mai întâi la bancă, apoi la stat", adaugă analistul.

El mai arată că nu trebuie neglijat nici aşa numitul "efect de demonstrare" - firmele decid să amâne plata datoriilor (în cel mai bun caz) atâta timp cât văd că statul continuă să şteargă datorii în cazul altor contribuabili, în special din rândul celor mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite