Scandalul dintre Murdoch şi Branson îi lasă pe britanici fără programele tv preferate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sky şi-a retras posturile tv din pachetele abonaţilor la principalul furnizor de televiziune prin cablu, Virgin Media Peste trei milioane de abonaţi la televiziunea prin cablu din Marea

Sky şi-a retras posturile tv din pachetele abonaţilor la principalul furnizor de televiziune prin cablu, Virgin Media

Peste trei milioane de abonaţi la televiziunea prin cablu din Marea Britanie nu mai pot viziona "Lost - Naufragiaţii" sau "The Simpsons" şi asta pentru că cei doi magnaţi media, Rupert Murdoch şi Richard Branson, se ceartă pentru supremaţie pe piaţa media.

Săptămâna trecută, canalele care difuzau faimoasele seriale americane au dispărut pur şi simplu de pe ecranele abonaţilor pentru că British Sky Broadcasting, compania de televiziune prin satelit, a refuzat să-şi mai transmită posturile prin intermediul Virgin Media, principalul furnizor de televiziune prin cablu din Regat.

Cele două companii au pus capăt relaţiilor lor într-un mod ostentativ din cauza unor neînţelegeri referitoare la costurile transmiterii semnalului tv prin cablu. Dar analiştii spun că disputa este mai veche şi s-a agravat, de fapt, pentru că cele două companii se luptă pentru supremaţia pe piaţa britanică a televiziunilor private, arată "International Herald Tribune".

În spatele celor două companii rivale se află omul de afaceri britanic care deţine brandul Virgin, Sir Richard Branson, şi Rupert Murdoch, preşedintele companiei News Corporation. News Corp. este principalul acţionar al Sky, iar această companie, cu peste opt milioane de abonaţi, domină de mult timp piaţa tv din Marea Britanie. Acum însă are un concurent de temut în Virgin Media, compania rezultată în urma recentei fuziuni dintre principalii furnizori de televiziune prin cablu, NTL şi Telewest. Branson a apărut în poveste când compania rezultată a cumpărat operaţiunile britanice ale Virgin Mobile, oferindu-i astfel o participaţie la operatorul de cablu, care a fost redenumit Virgin. Toamna trecută, Branson, prin Virgin Media, a făcut o ofertă de cumpărare celei mai mari companii tv private din Marea Britanie, ITV, dar a fost refuzat. În schimb, Sky a intervenit şi a cumpărat 17,9% din acţiunile ITV împiedicându-l pe Branson să-şi adauge ITV-ul în portofoliu. Virgin Media a protestat public şi a acuzat Sky că sfidează legile britanice care interzic concentrarea mass-media în mâinile unui singur proprietar. News Corp. mai deţine ziarele "Sun", "Times" şi "News of the World".

Murdoch, prea prietenos cu laburiştii lui Tony Blair

Potrivit legii, Sky nu poate astfel deţine mai mult de 20% din acţiunile ITV. Săptămâna trecută, guvernul britanic a cerut organismului de reglementare a activităţii mass-media să ancheteze afacerea Sky-ITV, iar analiştii spun că această anchetă este probabil o necesitate politică, dată fiind percepţia că ziarele lui Murdoch sunt prea prietenoase cu Partidul Laburist al premierului Tony Blair.

Un lucru e cert, ambele companii au de suferit. Virgin a pierdut unele dintre cele mai populare programe ale sale şi ar putea pierde şi mulţi clienţi dacă aceştia se decid să-şi schimbe furnizorul. Cei de la Sky a pierdut trei milioane de telespectatori pentru canalele Sky One, Sky Two, Sky Three şi Sky News, lucru care i-ar putea costa până la 60 milioane de lire sterline pe an. Dar scandalul mogulilor media, care este pe larg tratat de presa locală, pare să-i afecteze cel mai mult pe britanici, deoarece 3,3 milioane de telespectatori nu mai pot viziona acum canalele care difuzează unele dintre cele mai populare seriale americane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite