Scanarea irisului sau amprenta digitală, noi metode de securizare a datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnătura, parola şi codul PIN vor deveni în următoarea perioadă din ce în ce mai nesigure Mijloacele biometrice de securitate, cum ar fi scanarea irisului, a vocii sau a amprentei

Semnătura, parola şi codul PIN vor deveni în următoarea perioadă din ce în ce mai nesigure

Mijloacele biometrice de securitate, cum ar fi scanarea irisului, a vocii sau a amprentei digitale, sunt tot mai aproape de a deveni parte din viaţa de zi cu zi. Cel puţin aşa cred specialiştii companiei Deloitte care văd în 2007 anul începutului unor schimbări esenţiale pe piaţa tehnologiilor cu privire la securitatea datelor, dar şi a persoanelor.

Semnătura, parola şi chiar codul PIN reprezintă în prezent principalele mijloace de a pune la adăpost informaţii importante. Toate însă şi-au demonstrat limitele. Ele pot fi copiate, fie pierdute şi folosite de "noul posesor". De aceea, anul acesta ar putea surprinde începutul unui fenomen de generalizare a folosirii mijloacelor biometrice de securitate. Principalul argument invocat în studiul Deloitte este scăderea preţului pentru astfel de aplicaţii. În acelaşi timp, tot mai mulţi oameni sunt gata să plătească suplimentar pentru a beneficia de avantajele noilor tehnologii.

Astfel, deja tradiţionalul ATM va fi înlocuit. Nu imediat însă. Costurile la nivel global ale operaţiunii de acest gen sunt uriaşe. De asemenea, procesul în sine al înregistrării datelor biometrice a milioane de persoane va presupune o durată considerabilă. De aceea, o bună perioadă de timp, ATM-uri clasice cu PIN şi cele biometrice vor coexista. Studiul Deloitte estimează că, iniţial, scanarea irisului sau a altor elemente fizice particulare va fi folosită pentru sisteme sofisticate de pază a unor locuinţe sau chiar a unor întregi clădiri. Lucrurile ar putea evolua însă mult mai rapid dacă acest trend se va transforma într-o politică a guvernelor lumii. Brazilia a introdus deja cărţi de identitate biometrice, iar în mai 2005 Germania a început implementarea unui ePass, paşaport care poate fi inscripţionat cu date cu privire la trăsăturile faciale, amprenta şi irisul fiecărei persoane.

Şi mijloacele biometrice au scăpări

Imperfecţiunile mijloacelor de securitate bazate pe biometrie sunt însă o problemă la care specialiştii mai au încă de lucru. Scanarea amprentei poate fi puternic distorsionată de prezenţa unor particule de praf sau de grăsime. Cea mai eficientă metodă pare a rămâne scanarea irisului. Tehnologia actuală permite distingerea cu precizie între doi gemeni perfect identici.

Epoca bateriilor tradiţionale se apropie de sfârşit

Oriunde aruncăm privirea vedem oameni care vorbesc la telefon, ascultă muzică la mp3 playere sau la ipoduri. Comun tuturor acestor mijloace tehnice este însă faptul că folosesc baterii, care au o durată de viaţă limitată. În fapt, vorbim de o piaţă de aproximativ 37 miliarde de dolari anual, conform datelor specialiştilor de la Deloitte, care este din ce în ce mai probabil să intre într-o perioadă de regres. Motivul constă în apariţia unui nou tip de baterie, diferită de cea tradiţională, şi care se va putea reîncărca din cele mai neaşteptate surse de energie. Mişcarea, lumina solară, sunetul şi chiar schimbările de temperatură vor alimenta noul tip de acumulator. Un alt aspect important care pledează în favoarea acestui tip de baterii este şi faptul că ele, spre deosebire de cele tradiţionale, nu degradează mediul înconjurător.

Noile inovaţii tehnice pot duce la apariţia lui Superman

Anul 2007 va aduce în dezbatere publică probleme care, cu doar câteva decenii în urmă, erau considerate tabu. Studiul Deloitte cu privire la liniile directoare care vor domina noile tehnologii atrage atenţia asupra rapidităţii cu care tehnica invadează până şi corpul uman. Dacă în prezent transplantul de organe este în general acceptat, viitorul imediat va ridica problema înlocuirii unor părţi ale corpului omenesc cu altele artificiale. Deja au fost concepute în laborator celule roşii artificiale, cu o performanţă mult superioară în stocarea de oxigen faţă de cele produse de corpul uman. Şi, dacă se vor depăşi reţinerile de natură etică, următoarea olimpiadă ar pute fi câştigată de atleţi umani, cu componente artificiale. Tehnica prezentului permite deja acest lucru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite