Scăderea consumului va ieftini energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După petrol, sunt aşteptate scăderi de preţuri la curent, gaze şi carburanţi.Efectele crizei se fac resimţite tot mai pu­ter­nic în economia ro­mâ­nească, pe măsură ce activitatea se restrânge în sectoare-cheie.

După ce în ultimii opt ani consumul de energie a crescut continuu, fiind susţinut de expasiunea economică, pentru anul viitor sunt luate în calcul primele scăderi. Vestea bună este că această contracţie a cererii va conduce la ieftiniri semnificative pentru consumatorii finali.

“Pentru anul 2009 am luat în calcul două scenarii. În varianta optimistă, consumul de energie electrică se va păstra la acelaşi nivel ca în 2008, şi cea pesimistă, scădere cu 2%”, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

În acest an, consumul de energie electrică va creşte cu aproximativ 3% faţă de 2007, chiar dacă în ultimele două luni se pot înregistra scăderi ale cererii. “Dacă producătorii nu vor găsi clienţi în regiune, vor fi nevoiţi să reducă producţia, ceea ce înseamnă o micşorare a preţului”, a adăugat Stelian Gal.

Importuri reduse la gaze

Şi consumul de gaze naturale ar putea să scadă, fără a afecta însă producţia internă. Directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, consideră că cel mai probabil vor fi reduse importurile de gaze.

“Consider că anul viitor vom putea păstra producţia la nivelul acestui an, chiar dacă cererea va înregistra o mică scădere”, a declarat Stancu. Reducerea importurilor va modifica structura coşului de gaze, crescând ponderea celui provenit din producţia internă, mai ieftin.

Aceasta se va suprapune cu ieftinirea gazelor pe plan internaţional, ceea ce poate conduce la ieftiniri mai substanţiale pentru consumatorul final. Lucian Stancu a afirmat că Romgaz nu va solicita creşteri de preţuri de la 1 ianuarie 2009.
Mai puţină benzină şi motorină

Şi consumul de carburanţi auto se va reduce. Petrom se aşteaptă la o stagnare a consumului în perioada următoare, varianta pesimistă însemnând o scădere de 5%, iar cea optimistă o creştere de 5%.

Până acum, cererea de carburanţi în România s-a dovedit a fi foarte inelastică în raport cu creşterea preţurilor, dar pe de altă parte nu văd cum o criză financiară şi economică nu poate duce la raţionalizarea consumului.

Consumul stagnează

Consumul de carburanţi, care a crescut în ultimii ani în mod constant cu 7%, va stagna în perioada următoare, apreciază producătorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite