Scad vânzările de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această tendinţă a pieţei este cauzată în principal de migraţia populaţiei active, dar şi de creşterea continuă a preţurilor, ca urmare a majorării accizei

2008 ar putea aduce o premieră în ceea ce priveşte piaţa tutunului din România. După ce ani de-a rândul a înregistrat creşteri succesive, vânzările ar putea scădea numai în acest an cu aproximativ 500de milioane de ţigarete.

Ca urmare a majorării, anual, a accizelor, piaţa va continua să crească însă din punct de vedere valoric. Anul trecut, afacerile din industria tutunului s-au ridicat la aproximativ 2,5 miliarde de euro. Piaţa este împărţită în acest moment în proporţie de 97% între British American Tobacoo, Japan Tabacoo International şi Philip Morris.

Potrivit datelor furnizate de către companiile din industrie, vânzările s-au ridicat anul trecut la 35 miliarde de ţigarete, în creştere faţă de anul 2006. Pentru acest an însă, estimările principalilor producători din domeniu indică o scădere a pieţei din punct de vedere al volumului vândut cu jumătate de miliard. Principalele cauze sunt migraţia populaţiei active şi majorarea accizelor.

“Din 2008 luăm în calcul o piaţă de 34,5 miliarde de ţigarete. Şi asta din cauza migraţiei populatiei active, a majorării accizelor şi a introducerii de la 1 iulie a pictogramelor”, a explicat pentru “Adevărul” Gilda Lazăr, corporate affairs în cadrul Japan Tabacoo International(JTI), unul dintre cei trei mari producători de ţigarete din România. Potrivit acesteia, majorarea accizelor va duce totodată însă la creşterea pieţei din punct de vedere valoric. Cifra de afaceri din industria tutunului a fost anul trecut de 2,5 miliarde euro şi se va majora în acest an în raport de creşterea preţurilor şi a accizelor.

Accizele au crescut de cinci ori în ultimii şapte ani

Potrivit calendarului de creştere a accizelor convenit cu Uniunea Europeană în cadrul negocierilor de aderare, accizele trebuie să ajungă la 64 de euro/mia de ţigarete, până în 2010. În 2002, nivelul taxei a fost stabilit la 11,87 euro/mia de ţigarete şi a ajuns în acest moment la 41,5 euro/mia de ţigarete. La 1 iulie însă, nivelul accizei va fi majorat până la 50 de euro/mia de ţigarete, cu 10 euro/mia de ţigarete mai mult faţă de calendarul stabilit cu UE.

“În acest context, chiar dacă vânzările vor scădea, încasările la buget vor creşte”, apreciază Gilda Lazăr, amintind  totodată şi de propunerea legislativă din parlament privind scăderea TVA la alimentele de bază prin creşterea accizelor la ţigări.

Ca urmare a majorării accizei de la 1 iulie 2008 cu 8,5 euro/mia de ţigarete, preţurile vor creşte în medie cu 0,4-0,5 lei/pachet. “Scumpirile se vor face etapizat, pentru a se evita şocul la cumpărător”, a spus reprezentantul JTI, amintind că majorările de preţ au început deja să fie operate. Piaţa românească de ţigarete este împărţită în acest moment de trei mari producători, respectiv British American Tobacoo, cu o cotă de piaţă de 40,6%, Japan Tabacoo International - 29,1% (după preluarea Gallaher) şi Philip Morris - 27,3%.

BAT, spre exemplu, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri netă de 2,75 miliarde lei (822 milioane de euro), în creştere cu 45,62% faţă de anul 2006, când a raportat afaceri de 561 milioane de euro.

Exportul, soluţia luată în calcul de producători

Pe fondul posibilei scăderi a vânzărilor de ţigarete din România, companiile producătoare vor pune astfel accent din ce în ce mai mult pe exporturi. Anul trecut, spre exemplu, Philip Morris anunţa că până la sfârşitul anului 2008 jumătate din producţia internă va lua drumul exportului. “Planul de producţie se modifică mereu, iar în primele nouă luni ale anului acesta (n.r.- 2007), 30-40% din producţia totală a fost exportată.

Preconizăm o creştere a exporturilor de până la 50% la finele lui 2008, pe fondul majorării capacităţii de producţie a fabricii de la Otopeni”, a declarat la acea vreme directorul general al Philip Morris, Richard Morgan.

Acesta preconiza încă de anul trecut că piaţa de profil din România va scădea în 2008 şi că segmentul ţigărilor super şi premium sunt cele mai ameninţate de contrabandă.  Creşterea interesului producătorilor interni de ţigarete pentru pieţele externe a fost observată imediat după integrarea României în Uniunea Europeană.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite