Săptămâna bursieră începe cu dreptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o lichiditate scăzută, acţiunile listate la Bursa de la Bucureşti au câştigat, în medie, 0,42%. Creşterile puternice înregistrate pe bursele europene au antrenat creşteri şi pe piaţa de la Bucureşti. Astfel, acţiunile societăţilor de investiţii s-au scumpit cu 2,12%.

Prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a adus aprecieri la nivelul tuturor indicilor, cu toate că lichiditatea s-a menţinut la un nivel scăzut. Astfel, indicele compozit al pieţei, BET-C, a crescut cu 0,42%. Cea mai semnificativă apreciere a fost înregistrată de indicele BET-FI, care a închis ziua de ieri în urcare cu 2,12% peste referinţa stabilită la finalul săptămânii trecute.

Totodată, o creştere medie de 1,95% a fost consemnată de emitenţii din sectorul energetic, în timp ce la categoria blue-chips vedetele de la BVB şi-au adjudecat un plus de 1,08%.

Corelare cu pieţele externe

La închiderea şedinţei de tranzacţionare de la BVB, marile burse europene aveau un ritm de creştere accelerat, principalii indicii afişând creşteri de până la 6,6%. Traiectoria ascendentă era urmată şi de pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau creşteri cuprinse între 0,37% şi 6,95%. Specialiştii de pe piaţa de capital susţin că aprecierile consemnate pe bursele externe sunt în continuare importante pentru jucătorii de la BVB, care au profil speculativ. ‘’Ne corelăm imediat, atât pe creşteri, cât şi pe scăderi’’, este de părere Gabriel Necula, broker la Prime Transactions.

În şedinţa de ieri, investitorii au tranzacţionat titluri în valoare de 11,8 milioane lei (3,06 milioane euro), mult sub lichiditatea şedinţei precedente, când operaţiunile au cumulat 76,3 milioane lei (19,8 milioane euro). Din cele aproape 12 milioane lei, aproximativ 40% au reprezentat transferuri cu obligaţiuni ale Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Astfel, pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost cedate, pentru suma de 4,6 milioane lei, trei pachete de titluri reprezentând mai puţin de 0,96% din emisiunea listată la BVB de BIRD. Obligaţiunile au fost vândute la preţul mediu de 934,65 lei, iar valoarea nominală a titlurilor este de 1.000 de lei.

SNP, cel mai lichid emitent

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni Petrom(SNP), în valoare de 1,4 milioane lei. La finalul zilei, un titlu SNP era cotat cu 0,1820 lei, mai scump cu 1,68%. Au urmat tranzacţiile cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), ce au totalizat 0,997 milioane lei, pe fondul cărora titlurile au câştigat 2,92%, până la preţul de 0,705 lei/acţiune.

A treia poziţie în topul rulajelor a revenit tranzacţiilor cu acţiuni Transelectrica (TEL), în valoare de 0,9 milioane lei. Ultimul schimb cu acţiuni TEL a fost perfectat la 12,2 lei/titlu, în urcare cu 2,52%.

Scăderi pe Rasdaq

Creşterile de pe piaţa principală de la BVB nu s-au regăsit şi în evoluţia de ieri de pe Rasdaq. Astfel, indicele compozit al fostei pieţe electronice a închis şedinţa de ieri în scădere cu 2,4%, pe o lichiditate de 1,2 milioane lei (0,3 milioane euro).

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni Capitol S.A Bucureşti (CABU), ce au totalizat 0,286 milioane lei. Ultimul schimb cu acţiuni CABU a fost perfectat la preţul de 2,8 lei/titlu, în urcare cu 40% peste referinţă.

image

Piaţa a ajuns la un nivel de rezistenţă pe care nu îl poate depăşi. Mulţi vânzători nu sunt dispuşi să vândă

image



Gabriel Necula, broker

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite