Şantierele autohtone atrag tot mai mulţi turci şi chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele autorităţilor surprind o creştere semnificativă a numărului de muncitori străini care lucrează în construcţii. Piaţa forţei de muncă din România atrage din ce în ce mai mulţi

Datele autorităţilor surprind o creştere semnificativă a numărului de muncitori străini care lucrează în construcţii.

Piaţa forţei de muncă din România atrage din ce în ce mai mulţi muncitori străini. Chiar dacă numărul acestora este încă cu mult sub necesarul pieţei, iar firmele sunt încă reticente să angajeze străini, datele autorităţilor indică o creştere semnificativă a numărului autorizaţiilor de muncă emise pentru imigranţi.

Majoritatea acestora sunt de cetăţenie turcă, moldovenească sau chineză şi muncesc în România în domeniul construcţiilor.

Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), instituţia a emis cetăţenilor străini, în perioada iunie-noiembrie 2007, un număr de 2.367 de autorizaţii de muncă. Dintre acestea, mai mult de jumătate, respectiv aproximativ 1.500, au fost emise în ultimele două luni.

Potrivit ORI, majoritatea autorizaţiilor de muncă au fost solicitate de cetăţeni turci - 813, urmaţi de moldoveni - 278 şi chinezi - 246. Potrivit reprezentanţilor ORI, peste 730 de autorizaţii de muncă se aflau, săptămâna trecută, în curs de soluţionare.

Indiferent din ce ţări provin toţi aceşti muncitori străini, cert este însă că marea lor majoritate aleg să muncească în România în construcţii, domeniu care înregistrează în acest moment un deficit de aproximativ 200.000 de persoane.

Una din trei firme de textile duce lipsă de personal

Domeniul construcţiilor nu este însă singurul sector de activitate din România în care se înregistrează criză de forţă de muncă. Alte două domenii, precum industria textilă sau domeniul hotelier duc o lipsă acută de muncitori. Potrivit studiului "Piaţa forţei de muncă din România şi imigraţia", realizat de către fundaţia Soros, 30% din firmele de textile şi 15% din cele de construcţii s-au confruntat, în acest an, cu problema neocupării unor posturi, pe o perioadă de două luni.

Acelaşi studiu arată că aproape jumătate din companiile chestionate declară că s-au confruntat cu dificultăţi atunci când au făcut angajări şi majoritatea se aşteaptă la accentuarea acestui tip de probleme pentru viitor. Mai mult de jumătate din managerii chestionaţi au răspuns că se confruntă cu probleme în găsirea de lucrători disponibili de cel puţin doi ani, iar un sfert din ei spun că din 2006 au început aceste constrângeri legate de forţa de muncă.

Aproape două treimi din managerii investigaţi au afirmat, totodată, că, în 2007, le-a fost destul de greu sau foarte greu să găsească lucrători atunci când au avut nevoie. Astfel, angajatorii din industria textilă s-au confruntat în proporţie de 40% cu dificultăţi în angajarea de personal fără studii sau cu studii medii şi doar în 24% din cazuri cu dificultăţi în angajarea de personal înalt calificat.

În domeniul serviciilor hoteliere şi de alimentaţie publică, 43% din angajatori au avut dificultăţi în găsirea personalului cu studii medii necesar, 34% în angajarea personalului cu studii superioare şi 30% în angajarea de personal slab calificat.

Angajatorii din construcţii s-au confruntat în ponderi relativ similare, în jur de 35% din cazuri, cu dificultăţi în angajarea de personal, indiferent de nivelul de pregătire al acestuia.

Firmele, încă reticente la angajarea străinilor

Deşi se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte găsirea şi angajarea de personal autohton, firmele preferă mai degrabă, potrivit aceluiaşi studiu, să angajeze studenţi sau pensionari, decât să apeleze la muncitori din străinătate.

Astfel, doar 3% din managerii chestionaţi au adus forţă de muncă din străinătate, 12% s-au orientat către românii care au muncit în străinătate, iar 5% au încercat extinderea dincolo de graniţele României.

Pe fondul unei lipse de personal pe piaţa muncii care tinde să se adâncească, ţara noastră nu se va transforma, potrivit studiului citat, dintr-o ţară de emigrare într-una de imigrare, în condiţiile în care nici în viitorii ani, firmele din România nu intenţionează să aducă forţă de muncă din alte ţări. Astfel, numai 7% din firme intenţionează să aducă forţă de muncă din străinătate.

Studiul "Piaţa forţei de muncă din România şi imigraţia" a fost realizat de către fundaţia Soros în perioada 20-30 octombrie 2007, pe un eşantion de 600 de companii din România, reprezentativ pentru domeniile construcţii, textile şi hotelier.

Migraţia, principala cauză a deficitului de forţă de muncă

Principala cauză a lipsei forţei de muncă este, în opinia a trei sferturi din manageri, migraţia peste hotare, potrivit studiului citat. Dincolo de emigrare, slaba pregătire a tinerilor absolvenţi, concurenţa şi nivelul salarizării au fost identificate ca factori de peste 40% din managerii cuprinşi în studiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite