Salvarea Fortus costă 250 de joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AVAS crede că societatea se poate relansa cu un plan realist de restructurare, care, însă, va lăsa fără slujbă circa 250 de angajaţi. Creditorii ar putea aproba, până la finele lunii martie, planul de reorganizare propus de societate.

„Planul trebuie să-i convingă pe creditori şi pe judecătorul sindic că societatea nu trebuie să fie lichidată, că poate continua activitatea şi poate deveni bancabilă“, a declarat, pentru „Adevărul”, Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), unul din principalii creditori ai societăţii.

Măsuri de austeritate

Potrivit acestuia, doar fluxul principal al societăţii trebuie păstrat. Astfel, schema de restructurare trebuie să conţină nucleele viabile, un plan de eşalonare a datoriilor totale de peste 250 de milioane de lei, precum şi dimensiunea structurii personalului.

„În niciun caz nu poate fi păstrat întregul personal”, susţine Ursache. Astfel, AVAS estimează că activitatea poate continua cu circa 1.300 de angajaţi, din cei aproximativ 1.580, cât are societatea în prezent. De asemenea, trebuie stabilit nivelul salariilor şi un program de austeritate pentru societate.

Combinatul ieşean a fost privatizat în 2003, când Metalexportimport, specializată în comerţul cu produse metalurgice, a preluat pachetul majoritar de acţiuni, cu angajamentul statului de a şterge datoriile istorice.

Redresarea combinatului a început, însă, abia în 2007. Între timp, Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) Iaşi nu a acceptat şetergerea datoriilor şi a angajat un lichidator, care a cerut vânzarea tuturor activelor, pentru recuperarea creanţei.

Lichidarea ar fi „o soluţie păguboasă“


„Insolvenţa sau lichidarea voluntară, deşi sunt operaţiuni legale, sunt păguboase din punct de vedere economic, pentru că piaţa nu e interesată, în contextul crizei, de cumpărarea de active. De asemenea, nici rezilierea contractului de privatizare nu e benefică, pentru că revenirea unei societăţi în administrarea AVAS este costisitoare”, mai susţine Ursache.

La rândul său, liderul sindical din cadrul cobinatului, Dumitru Mihailiuc, ne-a declarat că o variantă a planului de restructurare a fost deja depusă la judecătorul sindic, dar aceasta trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor.

„Restructurarea trebuie realizată cât mai curând. Dacă nu se rezolvă aceste probleme, relansarea ar putea începe abia în toamnă“, spune Mihailiuc. Acesta a confirmat faptul că planul prevede disponibilizarea a circa 250 de salariaţi.

Liderul sindical susţine că Fortus are o piaţă solidă de desfacere, iar în prezent se autofinanţează din avansurile la comenzi. „Avem o piaţă diversificată pentru piesele de gabarit mare. Clienţii noştri sunt din diferite domenii, precum fabricarea cimentului, industria navală sau energia regenerabilă”, a conchis Mihailiuc.

Peste 100 de creditori

Tabelul preliminar al creditorilor Fortus, contestat de o parte din aceştia, cuprinde 108 societăţi private şi autorităţi de stat, cele mai mari datorii fiind către ANAF Iaşi, de 153 de milioane de lei. AVAS are de recuperat 18,6 milioane de lei, iar E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare, câte 5 milioane de lei.

image
image

„Planul de restructurare de la Fortus trebuie să îi convingă pe creditori că societatea poate deveni bancabilă“.

image



Mircea Ursache, preşedinte AVAS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite