Salina de la oraş atrage mii de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina de la oraş atrage mii de clienţi
Salina de la oraş atrage mii de clienţi

Cu o investiţie de 15.000 de euro, inginerul Nelu Ştefan Roman a creat o „industrie“ care îi aduce venituri în fiecare oră: microsaline amenajate în garaje. Nelu Roman a revoluţionat medicina în 2005, când a creat prima salină de suprafaţă în garaj. După el au mai urmat şi alţi antreprenori care i-au preluat ideea.

În România sunt sute de mii de oameni care suferă de astm şi de boli ale aparatului respirator, cărora doctorii le recomandă atât tratamente medicamentoase, cât şi şedinţe de terapie în salină.

Având în vedere că o şedinţă într-o mină de sare trebuie să dureze aproximativ patru ore şi trebuie repetată timp de 10-15 zile la rând, foarte mulţi dintre pacienţi renunţă la acest tip de tratament. Inventatorii au speculat lipsa de timp a românilor şi au construit salinele de suprafaţă, care oferă aceleaşi beneficii terapeutice ca şi cele subterane.

Diferenţa este că, în cazul celor artificiale, nu mai trebuie să vă ­luaţi concediu pentru a sta două săptămâni la Slănic Prahova, Ocnele Mari sau Praid pentru a face terapie cu sare, ci aveţi propriul remediu aproape de casă.

Din veterinar, inventator

În prezent, există saline de suprafaţă în aproape toate oraşele mari din ţară, inclusiv în Bucureşti. Primul care a inventat o astfel de salină este Nelu Ştefan Roman, din Târgu Mureş, de profesie medic veterinar. Roman deţine, în Târgu Mureş, împreună cu familia sa, un centru de imuno-preso-reflexoterapie.

Văzând cât de mulţi oameni vin din toate colţurile ţării la salina Praid pentru tratament şi, făcând un calcul cam cât de scump este acesta, dacă incluzi cazarea, mâncarea pentru două săptămâni şi intrarea zilnică, i-a vent ideea să creeze o salină de suprafaţă, care să aibă aceleaşi beneficii ca şi cele naturale.

A luat sare de la Praid pe care a lipit-o cu un adeziv special, a cărui reţetă o ţine secretă, şi a construit în garaj o salină de suprafaţă. Crearea microsalinei a durat peste un an, iar în 2005 a brevetat-o la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. A mutat salina în propriul centru de tratament şi a avut, în primul an şi jumătate de la punerea în funcţiune, peste 2.500 de pacienţi care au avut rezultate foarte bune în vindecarea bolilor respiratorii.

Testele, cercetările şi construcţia primei saline au costat în jur de 15.000 de euro, bani proveniţi din resurse proprii, potrivit lui Roman. Acum are cereri de la hoteluri din străinătate care vor salinele lui.

Din octombrie, şi la Bucureşti

Din 2005 până în prezent s‑au deschis mai multe „saline de suprafaţă“ în întreaga ţară. Roman spune că oamenii care au deschis astfel de centre i-au furat ideea şi că acele saline sunt doar „nişte camere normale cu puţină sare împrăştiată şi lipită pe pereţi şi care nu au niciun efect asupra sănătăţii“.

Nelu Ştefan Roman a primit săptămâna trecută patru medalii şi premii pentru salinele sale la Concursul Internaţional de Invenţie de la Budapesta. El a vândut ideea şi altor oameni de afaceri, care au deschis saline „Roman“ în Tulcea şi în Constanţa. Totodată, pe 1 octombrie, în Bucureşti se va deschide, pe strada Pasteur din Cotroceni, o salină marca „Roman“.

O şedinţă de o oră într-o salină de suprafaţă echivalează cu una de patru-cinci ore într-una subterană şi costă în jur de 150 de lei, aproximativ cât o noapte de cazare cu mic dejun la Slănic Prahova, unde intrarea în mina de sare este 14 lei de persoană. Pentru a avea efect maxim, trebuie urmată o cură de 15 şedinţe consecutive, cel puţin o dată pe an, explică Roman. 

Indicaţii şi contraindicaţii

Salinoterapia este bună pentru tratarea problemelor respiratorii, a infecţiilor, prevenirea răcelii şi gripei, creşterea imunităţii, detoxifierea organismului, disfuncţii tiroidiene şi ameliorarea sforăitului. De asemenea şedinţele în salinele de suprafaţă sunt benefice şi pentru eliminarea stresului. Terapiile din salină nu sunt indicate persoanelor care suferă de tuberculoză activă, hipertensivitate severă, boli ale sângelui în primă fază acută sau boli contagioase, spun specialiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite