Salarii mai mici, soluţia anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe companii mici şi mijlocii au anunţat scăderea salariilor cu până la 25% începând din luna decembrie. În timp ce nume grele din economia românească anunţă disponibilIzări masive, firmele mici încearcă să-şi păstreze angajaţii şi în perioada de criză. Soluţia? Salarii mai mici.

Scăderea cererii şi scumpirea surselor de finanţare, principalele efecte ale crizei financiare internaţionale, au constrâns marile companii să trimită în şomaj tehnic mii de muncitori numai în ultima lună.

În acelaşi timp, o parte din firmele mici încearcă să supravieţuiască fără să trimită oamenii acasă.

În schimb, recurg la micşorarea salariilor. Angajaţii unei firme de leasing din Bucureşti vor primi, începând din această lună, salarii cu 25% mai mici.

„Ne-au anunţat că nu vom mai avea nici bonuri de masă şi ne-au explicat că acest lucru se întâmplă din cauza scăderii numărului de contracte”, spune Bianca D., care lucrează de peste doi ani în cadrul firmei respective.

Fără facilităţi pentru angajaţi

Cu 10% mai puţin vor primi, lunar, şi angajaţii unei firme producătoare de echipamente electronice pentru export din Cluj. Motivul invocat de conducerea firmei a fost creşterea substanţială a dobânzilor pentru creditele pe care compania le are în derulare.

Pentru moment, aceasta este o soluţie mai ales pentru companiile mici şi mijlocii pentru care disponibilizarea angajaţilor ar echivala cu falimentul.

„Dacă nu se acordă subvenţii puternice din partea statului, dacă nu vor fi luate măsuri de tipul eliminării impozitului pe profitul investit sau reducerea CAS-ului pentru angajaţi, foarte puţine firme mici şi mijlocii vor rezista crizei financiare”, spune Florin Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Sunt şi cazuri în care firmele renunţă la produsele preferenţiale acordate angajaţilor. O parte din instituţiile de credit au tăiat, de exemplu, dobânzile preferenţiale practicate la acordarea creditelor pentru angajaţii proprii. În plus, tot mai multe societăţi au început să-şi reducă bugetele de marketing şi de călătorie.

Mai greu pentru marile companii

Aproximativ 70% din angajaţii combinatului chimic Azomureş intră, de astăzi, în şomaj tehnic, din cauza lipsei de comenzi. Producţia Dacia s-a oprit în perioada 20 noiembrie – 7 decembrie şi 11.000 de muncitori au intrat în concediu forţat.

Toţi angajaţii fabricilor Michelin din România vor intra în şomaj tehnic începând cu 12 decembrie, iar conducerea Nokia România a decis să oprească producţia la fabrica din comuna Jucu în perioada 22 decembrie 2008 - 5 ianuarie 2009.

Acestea sunt doar câteva exemple din seria disponibilizărilor masive care au fost anunţate în ultima lună. Iar perspectivele nu se anunţă  deloc favorabile. Scăderea finanţării externe şi substituţia dificilă a resurselor bancare cu economiile interne vor amplifica efectele negative asupra activităţii unor companii importante.

Repercusiunile vor fi mai puţin vizibile, din acest punct de vedere, în cazul IMM, este de părere directorul Direcţiei Stabilitatea Financiară BNR, Ionel Drăgulin.

“Este extrem de delicat să vorbim despre impactul retragerii finanţării externe, dar cred că vor fi probleme serioase pentru un număr mare de companii, care angajează un număr mare de forţă de muncă, cu o participaţie importantă la PIB”, a spus Drăgulin la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite