Să aleg polipropilenă, pexal sau cupru?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea depinde de gusturi, buget şi destinaţia clădirii. Din ce material să realizez circuitul instalaţiei de încălzire? Aspectele care trebuie luate în considerare sunt preţul, rezistenţa în timp, dar şi factorul estetic.

Indiferent de tipul de material ales, instalaţiile de încălzire trebuie realizate cu atenţie, pentru a fi evitate eventualele neplăceri ulterioare cauzate de intervenţiile de reparare a acestora. Fiecare tip de instalaţie are anumite caracteristici, spun meşterii, şi prezintă avantaje şi dezavantaje, în funcţie de buget, destinaţia construcţiei sau gust.

Încălzirea locuinţei reprezintă un factor important, indiferent că aţi achiziţionat acum un apartament pe care doriţi să-l transformaţi după propriul gust sau aţi decis să construiţi o casă în regie proprie.

De aceea este necesar să analizaţi bine ofertele înainte de a opta pentru una dintre ele, pentru a fi siguri că aţi făcut cea mai bună alegere. Dacă alegeţi instalaţia din pexal, trebuie să ştiţi că aceasta este una care nu se poate masca, alterând estetica locuinţei, spre deosebire de cea din cupru, care stă tot la vedere, dar are un aspect mai plăcut. 

„Motivul pentru care nu puteţi masca o astfel de instalaţie este reprezentat de faptul că ea, cel puţin partea de coturi, racorduri şi legături este una asupra căreia se va interveni relativ des în timp, nefiind foarte rezistentă", precizează Cezar Filip, consultant amenajări interioare.

Pexalul este mai ieftin

Tehnologia bazată pe pexal este una veche, tot mai puţin preferată de cei care doresc să refacă sau să realizeze de nouă instalaţia de încălzire a locuinţei, chiar dacă ea presupune costuri cu aproximativ 20% mai mici faţă de instalaţia din cupru.

Aceasta din urmă are avantajul durabilităţii în timp, dar are pierderi de căldură pe traseu. „Durabilitatea este conferită, în mare parte, de faptul că toate legăturile instalaţiei de cupru sunt realizate prin sudură, nu prin montare manuală, cum este cazul instalaţiei din pexal", precizează consultantul.

Cât priveşte durata de execuţie, în cazul ambelor variante, fie că vorbim de pexal sau de cupru, aceasta este de aproximativ două săptămâni, luând drept etalon un apartament cu două camere. A  treia variantă este reprezentată de polipropilenă, cunoscută drept PPR, care, spune Filip, este cea mai nouă, cea mai ieftină, dar şi cea mai rezistentă şi uşor de întreţinut în timp.

Ce preferă românii?

În ultimii doi-trei ani, majoritatea investitorilor, fie că vorbim de persoane fizice care doresc să-şi construiască o casă sau de companiile care construiesc ansambluri rezidenţiale, au preferat instalaţia din polipropilenă, potrivit lui Alexandru Radu, manager al firmei de construcţii Alma Construct.

„Avantajul acestei tehnologii este conferit de preţ, în primul rând, semnificativ mai mic decât în cazul instalaţiilor din cupru sau pexal, dar şi de procesul simplu de montare şi de gradul de durabilitate mare", precizează specialistul.

Acestei opinii subscrie şi Claudiu Oprea, şef echipă de construcţii, care adaugă că-i sfătuieşte pe cei care doresc să efectueze lucrări sau modificări asupra instalaţiilor de încălzire să ceară sfatul unui expert, arhitect sau consultant, înainte de demararea proiectului.

De asemenea, este bine să ştiţi că lucrările de montare a oricărui tip de instalaţie trebuie efectuate de un instalator autorizat  şi necesită obţinerea unor autorizaţii şi avize specifice înainte de demararea proiectului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite