Rusia şi China au semnat acorduri în valoare de 6 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin şi omologul său chinez, Hu Jintao, speră ca până în 2010 acordurile comerciale dintre cele două ţări să ajungă la aproape 80 miliarde $ Aflat pentru trei zile în

Vladimir Putin şi omologul său chinez, Hu Jintao, speră ca până în 2010 acordurile comerciale dintre cele două ţări să ajungă la aproape 80 miliarde $

Aflat pentru trei zile în vizită oficială la Moscova, preşedintele Chinei, Hu Jintao, l-a convins pe omologul său rus, Vladimir Putin, să încheie un acord de cooperare economică în valoare de peste 4 miliarde de dolari. Cei doi au semnat înţelegerea la deschiderea celei mai mari expoziţii de bunuri chinezeşti din lume organizată la Centrul Crocus-Expo, lângă Moscova.

Relaţiile comerciale dintre cele două ţări, ale căror economii sunt în plină expansiune, par să fie pe gustul liderului de la Kremlin, care a afirmat că cei 20.000 de metri pătraţi, pe care se desfăşoară expoziţia de la Crocus-Expo, ar putea servi drept o lecţie pentru Rusia. "Familiarizarea cu cea mai importantă parte a producţiei şi tehnologiei chinezeşti va fi extrem de importantă pentru noi", a afirmat Putin, citat de "The Moscow Times".

Înţelegerea dintre Rosneft şi RZD rămâne în aer

Peste 200 de companii chinezeşti sunt prezente la expoziţia care se va încheia pe 29 martie şi vând aici orice, de la tehnologie aerospaţială la ceaiuri. Cei doi lideri vor supraveghea îndeaproape semnarea contractelor comerciale care se vor ridica la peste 4 miliarde de dolari. Moscova şi Beijingul speră ca, până în 2010, comerţul dintre cele două ţări să ajungă la 60-80 de miliarde de dolari.

Asta mai ales că atât Putin, cât şi Jintao au afirmat că numărul acordurilor bilaterale între Rusia şi China au crescut semnificativ în ultimul an, deşi statisticile de care dispun cei doi preşedinţi diferă foarte mult. În timp ce China spune că în 2006 creşterea a fost de 15%, până la 33,4 miliarde de dolari, Rusia este de părere că anul trecut creşterea a fost de 43%, până la 28,9 miliarde de dolari, transmite AFP.

Cele patru miliarde de dolari care reies din noul acord se adaugă acordului semnat luni de cei doi lideri, în valoare de 2 miliarde de dolari. O altă înţelegere care ar fi adus beneficii Chinei nu a mai fost realizată. CEO-ul companiei feroviare ruseşti (RZD), Vladimir Yakunin, a afirmat că este dispus să crească, anul acesta, cantitatea de petrol transportată în China până la 15 milioane de tone. În 2006, au fost exportate 10 milioane de tone de petrol.

Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, acordul a picat ca urmare a neînţelegerilor dintre compania Rosneft şi RZD pe tema taxelor de transport. "Rosneft vrea o reducere foarte mare la taxele de transport, ceea ce ar face ca această înţelegere să fie neprofitabilă pentru RZD", a afirmat o sursă aparţinând RZD, citată de Reuters.

Printre cele mai importante acorduri semnate luni de cei doi lideri este şi cel legat de furnizare de oţel către China de doi dintre cei mai mari producători ruşi, Novolipetsk (NLMK) şi Severstal.

Beijingul va primi oţel de 460 milioane de dolari

NLMK a încheiat un contract în valoare de 460 milioane de dolari cu cel mai important producător chinez de transformatori, TBEA. Compania rusească a declarat într-un comunicat că a fost de acord să furnizeze 94.000 de tone de oţel din 2007 până în 2011, iar primele livrări vor ajunge la destinaţie în câteva luni. Înţelegerile semnate de cei doi lideri pe parcursul vizitei la Moscova a preşedintelui chinez, Hu Jintao, se ridică la peste 6 miliarde de dolari.

Compania rusească Severstal a încheiat un acord cu Minmetals Group, prin care grupul cu sediul la Sankt Petersburg va cumpăra, printre altele, refractori de la compania chineză, care în schimb va promova noile produse ale Severstal în străinătate. În comunicatul firmei ruseşti nu a fost specificat preţul contractului. Divizia de tehnologie a companiei miliardarului Vladimir Ievtuşenkov, AFK Sistema, a semnat un contract de aprovizionare a corporaţiei China National Machinery Import&Export, pentru cinci ani. AFK Sistema va livra companiei chineze produse microelectronice. Înţelegerea se ridică la suma de 75 milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite